Chinezii devin cei mai puternici investitori in solare din Romania, cu un proiect de 100 mil. euro

0
282
Trei parcuri solare au fost anun?ate c? urmeaz? s? se construiasc? la Târn?veni, dar nu s-au f?cut
Autoritatile au cerut la Bruxelles ca marea industrie sa fie exceptată de 85% din certificatele verzi
Chinezii devin cei mai puternici investitori in solare din Romania, cu un proiect de 100 mil. euro
Chinezii devin cei mai puternici investitori in solare din Romania, cu un proiect de 100 mil. euro

Chinezii vor construi cel mai mare parc solar din Romania si sunt dispusi sa investeasca in unitati de productie de eoliene.

La mijlocul acestei saptamani, o companie locala care are in spate actionari spanioli a anuntat ca desfasoara o investitie de 100 de milioane de euro in cel mai mare proiect fotovoltaic facut pana in acest moment in Romania, intr-o localitate cu 6.000 de locuitori din judetul Arad.

Banii pentru investitia de 65 de MW vin insa din China, de la un grup industrial care are proiecte solare si in Bulgaria, chinezii devenind astfel cel mai important investitor local in domeniul proiectelor solare, segment unde ar urma sa se formeze noul boom al energiei regenerabile, dupa cel eolian.

Marele atu al chinezilor este faptul ca in prezent sunt cel mai mare produca tor de panouri solare din lume, o parte din ieftinirea acestei tehnologii fiind determinata chiar de avansul pe care aceasta industrie l-a luat in China.

„Este vorba despre un investitor strategic din China pe nume Astronergy. Acesta este investitorul final. Grupul nostru de firme, al carui varf de lance este Energovoltaic Group, a cautat investitori puternici care sa poata sustine aceste investitii enorme in zona”, spune Diana Maria Duckadam, reprezentanta Energovoltaic Group, o firma cu capital integral spaniol, prezenta pe piata locala din 2009, care a avut functia de proiectant general pentru acest proiect. „Acest parc fotovoltaic de 65MW a fost al grupului nostru, insa am cautat investitori ce pot sa investeasca capitalul necesar pana la terminarea lucrarilor si punerea acestor parcuri in functiune”, au mai spus reprezentant ii Energovoltaic Group.

Astronergy este un producator chinez de panouri fotovoltaice cu prezenta internationala, compania avand proiecte solare in Statele Unite, Germania, Italia si Spania. Astroenergy face parte din grupul industrial Chint Group, o structura cu 23.000 de angajati cu un business de aproape 3 miliarde de euro.

Grupul este unul dintre principalii produca tori industriali din China, furnizand aparate electrice, echipamente de transmisie si distributie a energiei, piese auto si produse pentru sectorul solar.

Pasul facut de chinezi vine dupa ce luna trecuta grupul Sinovel, al doilea mare producator de turbine eoliene din lume, a anuntat ca negociaza cu uzinele Faur pentru a deschide o fabrica de turbine la Bucuresti. Alt gigant chinez, China Huadian Engineering, va construi cu Complexul Energetic Oltenia, detinut de stat, o termocentrala de 600 MW de un miliard de euro in Romania.

Investitia semnificativa de la Arad vine dupa ce in vara anului trecut Astronergy a pus in functiune un parc fotovoltaic de 50 MW in Bulgaria. Tinand cont de capacitatea acestui proiect, investitia s-ar putea ridica la 65-75 de milioane de euro.

Prin acest proiect, chinezii vor deveni cel mai puternic jucator din sectorul solar din Romania, dubland printr-o singura investitie capacitatea totala instalata in proiecte fotovoltaice. Potrivit informatiilor publicate de Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, la finalul anului trecut in Romania functionau parcuri solare cu o capacitate totala de 49 MW dupa investitii de circa 64-74 de milioane de euro.

Constructia parcului solar din Arad, localitatea Sebis, finantat de chinezi, a inceput la finalul lunii octombrie anul trecut, proiectul fiind insa demarat inca din vara anului 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.