Protest impotriva exploatarii gazelor de sist in Bihor: „Nu decideti pentru noi!”

0
507
Protest împotriva exploat?rii gazelor de ?ist în Bihor:
Protest împotriva exploatării gazelor de şist în Bihor: "Nu decideţi pentru noi!"
Protest impotriva exploatarii gazelor de sist in Bihor: "Nu decideti pentru noi!"
Protest impotriva exploatarii gazelor de sist in Bihor: „Nu decideti pentru noi!”

In jur de 120 de persoane s-au adunat, sambata, la ora 14, in Parcul Traian, in fata Prefecturii, pentru a protesta impotriva exploatarii gazelor de sist in judetul Bihor, actiunea fiind organizata de Partidul Verde Bihor.

Dupa cum se stie, pentru comunele Derna (satul Tria) si Tulca, Guvernul a aprobat la finele anului trecut, discret, fara consultarea autoritatilor locale, doua acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist catre companiile East West Petroleum Corp, respectiv Clara Petroleum.

In cazul comunei Sanmartin si cel al comunei Popesti exista deocamdata doar doua acorduri incheiate intre companii petroliere si Agentia Nationala de Resurse Minerale, care nu au fost validate inca intr-un HG.

O buna parte din manifestanti – circa 50 de persoane, inclusiv copii – au venit din comuna Sanmartin. Daca majoritatea purtau pancarte cu mesajul „Stop exploatarii gazelor de sist in Baile Felix!”, o fetita si sora ei, venite cu parintii la protest, au tinut pancarte cu „Vrem sa ne gandim viitorul! Nu decideti pentru noi!”.

S-au alaturat grupului si circa 10 ecologisti care au venit de la Cluj pentru a manifesta, ei fiind opozanti si ai proiectului de exploatare de la Rosia Montana. Acestia s-au pregatit cu mesaje gen „Profitul vostru, protestul nostru!” ori „NU fracturarii gazelor de sist”.

Statiune in pericol

Fiind cea mai numeroasa, „delegatia” din Sanmartin a fost condusa de viceprimarul Nicolae Leuce, care le-a amintit celor prezenti ca in comuna s-au strans 4.000 de semnaturi impotriva exploatarii, care au fost trimise Guvernului Romaniei, dar i-a si indemnat pe cei prezenti sa semneze petitia online „Stop gazelor de sist!”.

„Vrem sa determinam Guvernul sa blocheze aceasta initiativa avand in vedere ca vorbim despre doua statiuni de renume international. Metoda fracturarii hidraulice pentru scoaterea gazelor de sist este foarte daunatoare solului, fiind folosite multe substante nocive, care sunt tinute secrete. 60% din aceste substante raman in sol, iar astfel este sigur ca va afecta panza freatica din Felix”, a declarat Nicolae Leuce, care considera ca aceste metode ar putea duce chiar la disparitia statiunii Baile Felix. „Vom continua cu actiunile de protest si vor fi de o amploare mai mare!”, a adaugat acesta.

Nu faceti campanie!

Horea Vuscan, presedintele executiv al PV Bihor, si-a inceput discursul cu critici la adresa politicienilor din ultimii 20 de ani, acuzandu-i de „furturile” pe care le-au facut. „Acum ne vand si sanatatea”, a spus acesta, adaugand ca face un apel ca guvernatii sa interzica total exploatarea gazelor de sist in Romania, dupa modelul unor tari precum Bulgaria ori Franta.

Mihaela Bodonea, presedinta PV Bihor, le-a multumit celor care au venit sa protesteze, insa a fost intrerupta de unul dintre ecologistii clujeni, care i-a acuzat pe organizatori ca „politizeaza” protestul. „De o ora aud tot despre Partidul Verde, haideti sa nu facem campanie aici. Eu am venit la Oradea sa sprijin niste oameni nu un partid”, i-a spus protestatarul presedintei PV Bihor, care a replicat ca formatiunea este organizatoarea protestului.

„Nu stam noi la mana lor!”

Prezenta si ea la manifestare, oradeanca Georgeta Ionescu, vicepresedinta Partidului Verde la nivel national, de profesie geolog, le-a explicat celor prezenti ce inseamna metoda de fracturare hidraulica. Acesta a aratat ca, pentru a putea scoate gazele de sist aflate la mare adancime, companiile foreaza puturi si „injecteaza cantitati enorme de apa amestecata cu substante chimice, cancerigene”. „In toata lumea unde au existat asemenea exploarari au fost si cazuri grave de poluare a apelor, a solului, au afectat direct starea de sanatate a populatiei”, a spus aceasta. Georgeta Ionescu a mai afirmat ca, pentru a preveni riscurile, Romania ar trebui sa astepte adoptarea unei legislatii la nivel european in privinta acestor exploatari.

Si ea a fost, insa, intrerupta de unul dintre protestatari, care a intrebat-o: „Ce veti face concret pentru noi? Eu sunt din Sanmartin, traiesc pe punga aceea de apa termala care se va duce naibii…”, a spus barbatul. Georgeta Ionescu i-a raspuns ca si formatiunea strange semnaturi impotriva acestor proceduri, iar parlamentarii „verzi” vor sustine un proiect de lege aflat la Camera Deputatilor prin care, practic, s-ar interzice fracturarea hidraulica.

Dupa aproximativ 50 de minute, protestatarii din Sanmartin s-au retras, nu inainte de a striga: „In Bihor, nu stam noi la mana lor!” si „Stop gazelor de sist”. Cei care mai ramasesera in Parcul Traian s-au adunat in mici grupuri, dezbatand in continuare problema gazelor de sist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.