Consumul de alimente prajite creste riscul de cancer de prostata, potrivit unui nou studiu de la Centrul Fred Hutchinson de analiza a cancerului, din Seattle.
Cercetatorii au analizat datele sondajului de la mai mult de 3.000 de barbati cu varsta cuprinsa intre 35 si 74 ani si au descoperit ca cei care au raportat consumul de cartofi prajiti, pui prajit, peste prajit, sau gogosi, o data sau de mai multe ori pe saptamana, au avut un risc cu 37% mai mare sa se imbolnaveasca de cancer de prostata. Riscul a ramas acelasi, chiar si dupa ce cercetatorii au luat in considerare factori cum ar fi varsta, rasa, istoricul familial, indicele de masa corporala si nivelurile de antigen specific prostatic.
Prin comparatie, barbatii care au avut cel mai mic risc de aparitie a cancerului de prostata, au consumat alimente prajite o data pe luna, in timp ce barbatii cu un risc moderat, au consumat alimente prajite de maxim trei ori pe luna.
Concluzia? Cercetatorul Plumb Janet Stanford, director al Programului Centrului Hutchinson de analiza a cancerului, spune ca atunci cand uleiul este incalzit la temperaturi ridicate, acesta poate crea compusi cancerigeni in produsele alimentare. “Atunci cand uleiul este prajit la o temperatura inalta, acesta poate schimba intr-adevar constitutia alimentelor si poate produce substante chimice care pot fi daunatoare pentru ADN”, spune Stanford.