Consumul excesiv de sare provoaca aproximativ 2,3 milioane de decese pe plan mondial in fiecare an

Substanta din alimentatia noastra, vinovata pentru numeroase decese pe plan mondial in fiecare an
Substanta din alimentatia noastra, vinovata pentru numeroase decese pe plan mondial in fiecare an

Consumul excesiv de sare provoaca aproximativ 2,3 milioane de decese pe plan mondial in fiecare an, punand astfel in umbra pericolele pentru sanatate cauzate de consumul de bauturi carbogazoase.

Circa 15% din totalul deceselor cauzate de infarcte, accidentele vasculare cerebrale si alte boli asociate inimii pe plan mondial, in 2010, au fost cauzate de consumul excesiv de sare, potrivit unui studiu prezentat de American Heart Association, relateaza descopera.ro.

Potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard, consumul excesiv de bauturi carbogazoase conduce la decesul a circa 180.000 de persoane in fiecare an.

“Masuri nationale si globale de sanatate publica, precum programe de reducere a concentratiei de sare din alimentatie ar putea salva milioane de vieti”, a declarat coordonatorul acestui studiu, Dariush Mozaffarian, profesor de medicina si epidemiologie la Harvard School of Public Health.
“Povara sarii este mult mai grea decat povara bauturilor dulci, pentru ca acestea din urma reprezinta doar un tip alimentar, pe care oamenii pot sa il evite cu usurinta, in timp ce sarea se afla in toate produsele”, a adaugat el.

Cercetatorii au analizat 247 de sondaje referitoare la consumul zilnic de sare, realizate pe persoane adulte, grupate in functie de varsta, sex, regiune si tara, intre 1990 si 2010, in cadrul programului Global Burden of Diseases Study din 2010, un studiu international la care au participat 488 de medici din 303 institutii medicale din 50 de tari.

Aproape 1 milion dintre aceste decese – 40% din total – au fost premature, persoanele decedate fiind oameni in varsta de pana la 69 de ani.
Circa 60% dintre decese s-au produs la barbati si 40% la femei. Infarctele au cauzat 42% dintre decese, iar accidentele vasculare cerebrale au cauzat 41% dintre ele. Restul deceselor au fost provocate de alte tipuri de boli cardiovasculare.

84% dintre decesele cauzate de consumul excesiv de sare s-au produs in tarile cu venituri mici si medii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,546FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente