Consumul frecvent de bauturi racoritoare cu acid creste riscul imbolnavirii de astm si boli respiratorii

Consumul frecvent de bauturi racoritoare cu acid creste riscul imbolnavirii de astm si boli respiratorii

Consumul frecvent de bauturi racoritoare cu acid creste riscul imbolnavirii de astm sau al dezvoltarii unei alte boli cronice care afecteaza respiratia, arata un studiu al oamenilor de stiinta australieni.

Cercetatorii de la Adelaide University (Australia), au monitorizat starea de sanatate si consumul de bauturi racoritoare a aproape 17.000 de persoane, cu varsta de peste 16 ani, pe parcursul a doi ani.

Riscurile cresc de la 500 ml de suc pe zi

Rezultatele au aratat ca una din zece persoane bea cel putin jumatate de litru de bauturi racoritoare zilnic. „Cantitatea de bauturi acidulate consumate este asociata cu un risc crescut de astm si/sau boala pulmonara obstructiva (BPO). Exista o relatie de tip doza-raspuns, ceea ce inseamna ca riscul de a ne imbolnavi de aceste boli creste pe masura ce consumam mai multe bauturi racoritoare”, a explicat echipa condusa de profesorul Zumin Shi, in revista de specialitate „Respirology”, citata de publicatia The Guardian.

13% dintre participantii la sudiu care sufereau de astm si 16% dintre cei care sufereau de BPO au declarat ca beau mai mult de jumatate de litru de bauturi carbogazoase zilnic. Sansele de imbolnavire pot fi multiplicate si de funat, mai spun specialistii.

Cititi mai mult: Bauturile acidulate ne afecteaza respiratia. Vezi la ce boli ne expunem – Sanatate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/bauturile-acidulate-ne-afecteaza-respiratia-vezi-la-ce-boli-ne-expunem-965527.html#ixzz1ltCxUAT6
EVZ.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *