70% dintre clujeni respecta sistemul de colectare selectiva (containerele clopot) introdus in oras, a declarat directorul Brantner, una dintre cele doua firme care gestioneaza salubritatea.
Pubelele pentru colectarea selectiva au inceput sa impanzeasca orasul
Societatile de salubritate Brantner si Rosal au montat deja in oras containere tip clopot pentru colectarea selectiva a deseurilor. Urmeaza campaniile de responsabilizare a clujenilor ca oamenii sa foloseasca infrastructura si sa arunce separat plasticul, hartia sau sticla. Primarul Sorin Apostu este convins ca anul acesta municipalitatea nu va plati nici un fel de sanctiune deoarece in oras se colecteaza selectiv o cantitate foarte mare de gunoaie.
Saizeci de artere din cartierul Gheorgheni au fost mobilate cu containere tip clopot unde pot fi aruncate deseuri selectiv – hartie, plastic, sticla. Sistemul va fi extins intr-o luna in tot cartierul, a confirmat directorul societatii Brantner, Eugen Veres, cea care are in concesiune salubritatea menajera in aceasta parte a municipiului. „Am inceput in primavara cu strada primarului unde am implementat sistemul de colectare selectiva. Intai cu saci menajeri, apoi am montat pubele la casele particulare. Avem masina separata ce ridica aceste deseuri, iar sortarea se face deocamdata manual, iar dupa ce s-a reciclat, se reintroduce in circuitul economic. Reusim in acest fel sa reducem cantitatea depozitata de deseuri. Intr-o luna, in tot cartierul Gheorgheni se va colecta selectiv. Pot sa va spun ca, la scoli, sistemul de colectare selectiva cu aceste containere tip clopot merge cel mai bine si se respecta destinatia recipientilor. In oras, 70% dintre clujeni respecta sistemul. Deja avem date care ne arata ca dupa primul semestru cantitatea de deseuri s-a redus cu 25% la Cluj”, a explicat Veres. El a adaugat ca in tara doar la Timisoara este functional sistemul de colectare selectiva pe fractie, umeda si uscata. „40% din cantitatea de deseuri se colecteaza in acest mod. Anul acesta, putem sa-i depasim si sa ajungem la 50-60%”, a mai spus Veres.
In schimb, reprezentantii Rosal, care gestioneaza sectorul I, spun ca au montat 136 de containere tip clopot si ca intr-o luna finalizeaza si infrastructura de colectare selectiva de la asociatiile de locatari. „Domnul Veres are traditie si are unde sorta ce se colecteaza selectiv. Noi avem o negatie de la Consiliul Judetean pentru amenajarea unei statii de sortare, care se va face la Cluj in cadrul centrului de depozitare ecologic pentru deseuri (constructia acestuia este in prezent blocata deoarece licitatia este contestata – n.red.). Noi vom amenaja respectiva statie sub alta forma, a unui punct de colectare. Deja avem o baza tehnica si se lucreaza la reamenajarea ei. Avem si instalatiile de sortare ajunse si cat de repede va deveni functionala”, a mentionat si Gheorghe Moigradean, director tehnic in cadrul Rosal.
„Cele doua societati de salubritate care au contracte cu primaria chiar au inceput sa se miste. Noi avem niste statistici conform carora doar 7-8% dintre clujeni nu isi doresc nimic la capitolul colectare selectiva. De obicei, acestia sunt cei care se tot agita si vorbesc. Firmele de salubritate au inceput sa faca treaba in sectorul colectarii selective. Sunt convins ca anul acesta nu vom fi sanctionati de institutiile abilitate pentru ca nu colectam selectiv deoarece in oras sistemul a inceput sa mearga”, a mentionat primarul.
Apostu a atras atentia ca urmatoarea etapa de contract este modernizarea punctelor gospodaresti de pe fiecare sector: 572 de care se ocupa Rosal si 445 de care se ocupa Brantner. „Este vorba atat despre modernizarea punctelor gospodaresti, cat si de constructia de noi puncte. Modernizarea trebuie facuta in decurs de un an, iar in trei ani firmele trebuie sa colecteze de la aceste puncte, separat, fractia umeda si cea uscata. Daca acum o masina ridica toate deseurile, reciclabile si nereciclabile, atunci nu pot convinge pe nimeni ca la Cluj se colecteaza selectiv. In plus, punctele de ridicat gunoiul trebuie inchise, in asa fel incat doar cele doua firme sa aiba acces la gunoi”, a afirmat primarul.
Clujul, impartit in doua sectoare
Primaria a incheiat contracte pentru concesionarea serviciului de salubritate menajera cu societatile Rosal si Brantner anul trecut. Compania de salubritate Rosal Grup se ocupa de sectorul I, care cuprinde cartierele: Manastur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu, centru – partial, iar Brantner, de sectorul II: cartierele Someseni, Bulgaria, Marasti, Gheorgheni, Andrei Muresanu, Iris, Dambul Rotund, centru – partial. Conform contractelor, cele doua firme sunt obligate sa realizeze investitii in flota de ridicat gunoiul, in infrastructura de colectare selectiva a deseurilor – pe fractie umeda (ce nu se poate recicla) si uscata, dar si in campanii de constientizare a populatiei asupra colectarii selective.