Contaminare – Nu mai avem carne cu dioxina, am mancat-o!

Un sfert din cantitatea de carne contaminata cu dioxina a fost confiscata de inspectorii sanitar-veterinari, restul a ajuns deja pe mesele noastre. Daca a mai ramas ceva neconsumat, se va trimite producatorilor pentru distrugere.
carne cu dioxina
Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au efectuat 2.948 de controale, dintre care 358 in unitati de transare si procesare, 220 in depozite frigorifice si 2.370 in unitati de vanzare cu amanuntul, in total fiind descoperite 133,6 tone de carne de provenienta Irlanda, a precizat Radu Roatis, presedintele ANSVSA.

NOTIFICARE TARZIE
Potrivit presedintelui ANSVSA, Romania a primit trei notificari oficiale in care se regasesc 93,6 tone de carne de porc care provin din Irlanda, respectiv 3,6 tone aduse prin Belgia, 70 de tone prin Ungaria si 20 de tone prin Italia. in urma controalelor, autoritatile romane au mai depistat alte 40 de tone venite prin Franta. „Din totalul de 133,6 tone, despre care se stie ca au ajuns in Romania, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru, restul, 99,6 tone, sunt preparate si s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alerta”, a adaugat Roatis.

Totodata, Roatis a precizat ca rechemarea nu este facuta de ANSVSA, ci de agentii economici, institutia avand doar obligatia de a face aceasta notificare. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a spus ca, din moment ce in Romania se consuma zilnic intre 1.200 si 1.500 de tone de carne si preparate din carne de porc, este foarte posibil ca din septembrie pana acum cele 99,6 tone sa fi fost deja vandute. Atat Roatis, cat si Minea au dat asigurari ca populatia poate cumpara linistita carne de porc, pentru ca produsele cu probleme au fost rechemate. Mai mult, presedintele Romanlimenta a spus ca loturile de carne de porc contaminate au mers catre firmele mici, care au distribuit produsele fabricate pe pietele locale.

Roatis a declarat ca inspectorii ANSVSA vor face controale in piete, pentru a se asigura ca nu vor fi vandute produse din carne de porc provenita din Irlanda. Roatis a adaugat ca a fost instiintata Asociatia Romana a Carnii si s-a interzis importul de carne din Irlanda.

STUDIILE SPECIALISTILOR
Seful ANSVSA a declarat ca, in urma unor studii realizate de specialistii Uniunii Europene, a rezultat ca un consum de 90 de zile de carne contaminata cu dioxina cu o concentratie de peste 200% fata de limita admisa nu creeaza probleme. Carnea contaminata cu dioxina nu poate fi recunoscuta decat in urma probelor de laborator, a precizat Roatis. Minea a explicat ca, daca un om consuma zilnic, timp de 90 de zile, 250-300 de grame de carne de porc sau produse contaminate, nu ii este afectata sanatatea.

Comisia Europeana a cerut miercuri, in cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, retragerea si distrugerea carnii de porc provenita din Irlanda in perioada 1 septembrie – 6 decembrie.

Totodata, expertii au stabilit ca produsele alimentare compuse si produsele alimentare care contin pana la 20% carne sau grasime de porc provenita din Irlanda pot fi excluse de la retragere de pe piata.

Din totalul de 133,6 tone, despre care se stie ca au ajuns in Romania, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru, restul, 99,6 tone, sunt preparate si s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alerta
Radu Roatis, presedintele ANSVSA

Pe langa cele 4,5 tone, o alta cantitate de carne, e vorba de cateva sute de kilograme, fusese deja procesata, iar preparatele au fost distribuite in cateva zeci de magazine din judet. Chiar daca nu toata cantitatea de preparate a fost descoperita, populatia nu trebuie sa intre in panica, pentru ca, practic, nu exista nici un risc
Decebal Sararu, directorul DSVSA Vaslui

4,5 tone de carne in Vaslui

Peste 4,5 tone de carne de porc si cateva sute de kilograme de preparate din carne au fost retrase de la comercializare de catre reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, existand suspiciuni de contaminare cu dioxina. Potrivit directorului DSVSA, Decebal Sararu, carnea de porc a ajuns in judet prin intermediul unei firme clujene, fiind descoperita la doua unitati de procesare a carnii din municipiul Vaslui. „Pe langa cele 4,5 tone, o alta cantitate de carne, e vorba de cateva sute de kilograme, fusese deja procesata, iar preparatele au fost distribuite in cateva zeci de magazine din judet. Chiar daca nu toata cantitatea de preparate a fost descoperita, populatia nu trebuie sa intre in panica, pentru ca, practic, nu exista nici un risc”, a declarat directorul DSVSA Vaslui, Decebal Sararu. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Vaslui au precizat ca simptomatologia unei intoxicatii cu dioxina ar putea aparea doar dupa un consum mare de carne si de lunga durata. (A.I.)

Din Cluj catre Maramures

Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare Maramures au facut verificari in teren dupa ce au primit informatii ca o firma clujeana a distribuit carne de porc contaminata cu dioxina la procesatorii de carne din judet. Seful DSVSA, Carol Balko, a spus ca in Maramures au ajuns doua transporturi, dar ca nu s-au putut preleva probe din carnea respectiva pentru ca aceasta a fost prelucrata in totalitate. Carol Balko a declarat ca in Maramures au intrat doua transe din transportul de carne suspectat ca ar fi fost contaminat cu dioxina. „La noi au ajuns cantitati mici. Este vorba de 112 kilograme de carne de lucru intr-o prima faza, care a ajuns la noi in 13 octombrie, iar in a doua transa s-au adus 145,5 kilograme, asta s-a intamplat in 31 octombrie”, a spus Carol Balko. El a declarat ca nu s-a reusit insa prelevarea de probe pentru laborator, astfel incat nimic nu e sigur. „Preparatele din cele doua transporturi de carne nu au fost pe termen lung. Carne, firesc, nu am mai gasit, iar din preparate nu a mai ramas nimic”, a spus seful DSVSA Maramures. (V. Dale)

Timisorenii au mancat o tona

Peste 1000 de kilograme de carne de porc din Irlanda au fost puse in vanzare in judetul Timis. Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au inceput o ancheta ale carei rezultate sunt deja cunoscute. Carnea infestata cu dioxina a ajuns la un procesator din Timisoara inca din luna octombrie, care a facut diverse preparate de porc. Acum nu a mai ramas nimic de retras de pe piata, deoarece toate produsele cu carne infestata au fost deja consumate de timisoreni, conform reprezentantilor de la DSVSA Timis. Culmea!, firma nu va primi nici un fel de sanctiune, pe motiv ca la momentul importului nu se stia despre problema infestarii cu dioxina. Seful Serviciului pentru Siguranta Alimentelor din cadrul DSV Timis, Pompiliu Smultea, a declarat ca peste o tona de carne a fost transformata in produse de bacanie si macelarie de firma Carnexim Banat si distribuita in reteaua de magazine proprii. Directorul DVS Timis, Ioan Jeleriu, declara acum trei zile ca in Timis nu exista indicii prvind cumpararea de carne cu dioxina de catre procesatorii din judet. In judetul Timis functioneaza unele dintre cele mai mari crescatorii de porci, abatoare, precum si peste 20 de firme care se ocupa cu procesarea carnii de porc. Agentii economici din domeniu si medicii veterinari din teritoriu au primit atentionari sa retina orice transport de caren din „lotul irlandez” si sa anunte autoritatile, pentru a fi distrusa. (Mircea Opris)

Carne toxica in Prahova

Alerta in Prahova! Medicii veterinari au descoperit in mai multe magazine din judet produse preparate din carnea adusa din Irlanda. Este vorba despre carnati si kaizer. Din pacate, o mare parte din alimentele contaminate cu dioxina a fost consumata deja de cetateni sau se afla inca in frigiderele lor. Medicii Autoritatii Sanitar-Veterinare din Prahova au descoperit ca 11,5 tone de carne venita din Irlanda via Ungaria au ajuns la un depozit din judet. De aici, intreaga cantitate a plecat la unitati de procesare din Ilfov, Vrancea si Vaslui. De asemenea, de la Cluj alte cinci tone de carne au ajuns la o unitate prahoveana. Aici, medicii au mai gasit 2,5 tone neprocesate, pe care le-au pus sub sechestru. Alte 2,5 tone au fost insa procesate sub forma de carnati. Tot din carnea contaminata au ajuns din Bucuresti, la o alta unitate din Prahova, aproape 2.000 de kilograme de kaizer.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *