Convoiul cu deseuri nucleare a fost blocat de mii de protestatari in Germania

0
315
Volumul de deşeuri nucleare din Franţa se va dubla pînă în 2030

Convoiul cu deseuri nucleare care se indreapta spre centrul de stocare de la Gorleben a fost blocat duminica (7 noiembrie 2010) seara de mii de protestatari, a indicat politia, si nu va putea pleca decat luni dimineata, sustin organizatia Greenpeace si un sindicat al politistilor, citate de AFP.

Circa 2.000 de persoane potrivit politiei, 5.000 de oameni potrivit organizatorilor, blocheaza calea ferata la Harlingen, la circa 15 km de Dannenberg, punctul terminus feroviar al convoiului, a carui incarcatura urmeaza apoi sa fie transportata cu camioanele la Gorleben.

„Pentru moment suntem in contact cu organizatorii blocajului, dar nu vom proceda la o evacuare decat daca conditiile sunt intrunite”, a declarat o purtatoare de cuvant a politiei din Lunenburg. Organizatia Greenpeace a precizat ca „plecam de la principiul ca convoiul nu-si va relua parcursul decat maine dimineata”. Potrivit unei purtatoare de cuvant, nu va exista „o evacuare a 5.000 de persoane de pe calea ferata in cursul noptii, ar fi prea violent”. O sursa din politia locala a refuzat sa confirme decizia, dar a recunoscut ca „nu este in interesul nostru sa ne precipitam” pentru a face posibila trecerea convoiului plecat vineri din Franta.

Potrivit un reprezentant al sindicatului politistilor DPolG, evacuarea a mii de persoane de pe calea ferata „va necesita probabil mult timp si efort”. „Pot sa-mi imaginez ca din acest motiv, efectivele vor fi menajate si trenul va ramane unde este in cursul noptii”, a declarat Knut Hallmann, vicepresedintele DPolG din Saxonia Inferioara, unde este situat Gorleben. Mai multe ciociniri intre manifestanti si politie au avut loc duminica pe caile ferate din Germania. Politia a uzat de bastoane si tunuri cu apa, in timp ce manifestantii au aruncat cu cocteiluri Molotov si grenade lacrimogene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.