Coralii ar putea fi cele mai batrane organisme marine din lume

Coralii din adancurile apelor, aflati la aproximativ 400 de metri de coastele insulelor hawaiene, sunt mult mai batrani decat se credea, fiind cele mai varstnice organisme marine din lume, aflate inca in viata.
corali
Cercetatorii de la Lawrence Livermore, Stanford University si Universitatea California din Santa Cruz, au folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina varsta lui Gerarda, sau coralul auriu, si specimenelor din adancuri de coral negru, Leiopathes. Cel mai varstnic coral din cele doua specii a trait 2.740 de ani si respectiv, 4.270 de ani.

La peste 4.000 de ani, coralul negru este cel mai batran organism marin in viata.

„Potrivit carbonului 14, polipii au doar cativa ani, sau cel putin asta e varsta carbonului din ei, dar ei au fost inlocuiti continuu mii de ani, pe acelasi schelet”, a declarat unul dintre cercetatori.

Studiul a aparut pe 23 martie in revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Cercetariile anterioare pe baza de carbon aratau ca coloniile de corali aurii din oceanele Atlantic si Pacific traiesc intre 1.800 si 2.740 de ani, dar rezultatele nu au fost acceptate de toti biologii.

Coralii hawaieni din adancuri sunt amenintati direct de recoltarea pentru bijuterii si de pescuitul comercial care distruge fundul oceanului. Relatia foarte stransa dintre coralii de apa adanca si suprafata apei inseamna ca ei pot fi afectati de schimbarile naturale si realizate de oameni la suprafata oceanului, incluzand acidifierea oceanelor, incalzirea globala si alterarea stratificarii.

Vechimea coralului este un strigat catre actiune in plus, a spus cercetatorul Tom Guilderson.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *