Correns, satul francez 100% bio

Localitatea Correns, din regiunea Provence, s-a transformat in circa 10 ani dintr-un sat fara personalitate intr-o comuna ravnita de starurile hollywoodiene. Aproape toata suprafata arabila a comunei Correns este cultivata in sistem bio. Localitatea a primit distinctii internationale pentru actiunile ecologice intreprinse.Miraval Chateau.jpg

Numai 800 de locuitori numara comuna Correns, localitate viticola situata in departamentul Var din inima regiunii Provence, din sud-estul Frantei.

Cu aproximativ 15 ani in urma, cultura ancestrala a vitei-de-vie era practicata pe parcele de talie mica, iar Co´tes de Provence, primul producator mondial de vinuri rose, risca sa-si piarda acest statut. Locuitorii din Correns incepusera sa-si abandoneze preocuparea stramoseasca de practicare a viticulturii, iar tinerii alegeau sa plece din sat, cautand locuri de munca mai bune la oras.

Administratia locala trebuia sa gaseasca o modalitate de a creste valoarea productiei locale pentru a tine tinerii aproape. Astfel, in anul 1997, primarul socialist al comunei Correns, Michael Latz, ales in 1995, a venit cu o idee ce avea sa scoata localitatea din anonimat, ba mai mult, sa o transforme intr-un loc ravnit de starurile hollywoodiene.

Branzeturile de capra ecologice

De profesie inginer agronom si viticultor, primarul a reusit sa-i convinga pe ceilalti viticultori din localitate sa inceapa sa-si cultive pamanturile in sistem ecologic. I-a sustinut financiar in perioada de conversie a terenurilor, ce poate sa dureze si mai mult de trei ani. Agricultura biologica a fost adaptata la suprafetele mici ale satului francez.

Astfel, dupa mai bine de 10 ani, Correns a devenit prima comuna bio din Franta, „ba chiar din Europa”, dupa cum spune Michael Latz. Aproximativ 95% din suprafetele agricole ale localitatii, adica in jur de 300 de hectare, sunt cultivate ecologic si toti fermierii din localitate s-au afiliat acestei miscari. Potrivit unui dosar de presa furnizat redactiei de primarul Michael Latz, in comuna exista zeci de agricultori care practica, sub diferite forme, acest mod de cultivare a pamanturilor si de crestere a animalelor.

Localitatea are trei domenii viticole si beneficiaza de serviciile unei crescatoare de pasari pentru oua si ale unui crescator de capre. Turma lui Phillippe Cambon, crescatorul de caprine, numara 50 de capete cu ajutorul carora sunt intretinute si padurile comunale. Phillippe Cambon produce local si branzeturile bio care sunt certificate ecologic.

„Branza bio de capra se diferentiaza de cea conventionala prin faptul ca aceste capre ale mele mananca toata ziua pe dealuri”, spune Phillippe intr-un reportaj „Les report terre”. In plus, treaba lui consta si in a intretine colinele pe care pasc rumegatoarele.

„Merci dit la Planete”

In Correns mai exista si un apicultor bio si un specialist in plante aromatice si medicinale, de asemenea ecologice. Acum este in curs construirea unei distilerii in sat, ce va produce in curand uleiuri esentiale din plantele aromatice.

In dosarul trimis de Latz scrie ca unii dintre localnici au devenit viticultori precum tatii si bunicii lor, ceea ce a permis salvarea „morfologiei” comunei. „Toti sunt mandri sa participe la protectia solurilor si a apei si sa conserve flora si fauna zonei intr-un spirit eco-cetatenesc”, se mai arata in sursa citata.

Multi dintre localnicii comunei s-au nascut dupa anul 1997, iar reprezentantii municipalitatii se intreaba retoric daca exista vreo legatura intre cresterea ratei natalitatii si lipsa pesticidelor de pe terenurile din zona. Copiii cunosc specificitatea comunei lor. Ei sunt instruiti cu privire la virtutile alimentatiei ecologice si sunt angajati, impreuna cu directoarea scolii, in eco-proiecte. Cantina scolara propune zilnic un produs bio la fiecare masa.

In 2001 comuna a fost recompensata pentru politica globala cu distinctii internationale pentru actiunile ecologice intreprinse de „eco-primarul” din Franta. In 2002, ministrul francez al Mediului a oferit comunei Correns eticheta „Merci dit la Planete”. „Eu consider ca proiectul este multiplicabil. Sper ca intr-o zi sa existe sute si chiar mii de sate ecologice”, spunea Michael Latz.

Festivitatile vinului ecologic

Aria viticola a comunei Correns se intinde pe aproximativ 205 hectare. Vinurile obtinute sunt certificate biologic.

In localitate are loc in fiecare an, in luna februarie, „Le Salon BioVins de Provence”, eveniment dedicat restauratorilor, somelierilor si tuturor specialistilor de pe filiera vitivinicola. Tot anual, in august, se tine o sarbatoare a agriculturii bio si a naturii, un eveniment deschis publicului larg.

Sute de expozanti propun participantilor alimente biologice, materiale de constructie ecologice, instalatii pentru obtinerea energiilor regenerabile si pentru recuperarea apei de ploaie, produse de infrumusetare si de curatare biologice, haine din bumbac ecologic si elemente de papetarie reciclate. In plus, sunt organizate zeci de mese rotunde unde, intr-un cadru informal, este discutat impactul modului nostru de viata asupra planetei.

Angelina Jolie si Brad Pitt au castel in Correns

Comuna Correns din inima regiunii franceze Provence a fost recunoscuta oficial, in nenumarate randuri, pentru politica de protectie a mediului pe care o sustine. Recunoasterea meritului de a fi o localitate ce vrea sa inlocuiasca modul actual de viata cu unul sanatos a venit si din partea cuplului Angelina Jolie si Brad Pitt, care au ales sa se instaleze in castelul Miraval, un edificiu grandios, situat intre paduri si vii, amenajat de romani.

Domeniul se intinde pe doua comune, Correns si Chateauvert. Cateva varietati de vita-de-vie atent selectionate asigura perenitatea domeniului viticol. Rolle, Grenache Blanc, Shiraz si Cabernet-Sauvignon completeaza soiurile deja existente.

In cel de-al treilea weekend din august, anul acesta, atunci cand va avea loc festivitatea anuala dedicata agriculturii bio si naturii, Brad Pitt si Angelina Jolie vor fi prezenti la aceasta sarbatoare a vinurilor.

Brad Pitt si Angelina Jolie au cumparat Castelul Miraval cu 44 de milioane de dolari. Cladirea are 35 de dormitoare, doua piscine, doua sali de fitness, 20 de fantani, o podgorie si un lac. „Podgoriile castelului Miraval apartin partial de Correns, recunoscut drept primul sat din Franta unde toate produsele de ferma sunt cultivate in sistem ecologic”, a precizat Fanny Croisy, directorul pentru Vanzari si Exporturi la Castelul Miraval.

„A fost necesara o perioada de conversie de patru ani pentru ca podgoria sa fie certificata ecologic. Strugurii nu trebuie sa fie tratati chimic, pentru ca substantele de sinteza pot patrunde in planta, si ulterior in vinuri”, a mai spus acesta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *