Creierul unor pasari este capabil de autocontrol, potrivit unui studiu

Creierul unor pasari este capabil de autocontrol, potrivit unui studiu
Creierul unor pasari este capabil de autocontrol, potrivit unui studiu

Papagalii cacadu sunt capabili de autocontrol, renuntand la a manca imediat alune pentru a primi dupa o perioada de timp niste alune mai bune, conform unui nou studiu care demonstreaza in premiera ca niste pasari cu un creier de dimensiuni mici sunt capabile de un comportament asociat de obicei oamenilor si animalelor cu creiere de dimensiuni mari, conform Associated Press.

Cercetatorii le-au oferit papagalilor cacadu din subspecia Goffin (niste papagali albi originari din Indonezia) o aluna, in timp ce le-au aratat o aluna mai apetisanta, aflata intr-un loc inaccesibil pentru pasari. Pasarile care nu au mancat prima aluna intr-un interval de timp de 80 de secunde au invatat ca o vor primi pe cea de-a doua, mai apetisanta.

„Sa ne imaginam ca-i punem unui copil un fursec in gura si-i spunem ca daca doreste sa primeasca o bucata de ciocolata va trebuie sa nu muste din fursec mai mult de 1 minut”, a comentat coordonatorul studiului, Alice Auersperg de la universitatea din Viena.

„Doar cateva animale cu creierul de dimensiuni mari au demonstrat ca-si pot inhiba imboldul imediat de a consuma hrana primita in anticiparea uneia mai bune, pentru un interval de timp mai mare de 1 minut”, a precizat ea.

Toti cei 14 papagali folositi in studiu au invatat sa astepte pana la 80 de secunde pentru a primi recompensa mai buna, conform studiului publicat in ultimul numar al revistei Biology Letters.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente