Cresterea preturilor alimentelor, unul dintre efectele schimbarilor climatice

0
364

Schimbarile climatice, cresterea populatiei si a cererii pentru biocombustibili vor mentine trendul ascendent al preturilor la alimente, cele mai sarace state din lume fiind tot mai vulnerabile, a declarat directorul general al programului ONU pentru hrana, Josette Sheeran, citat de Reuters.

Cele mai sarace regiuni din lume, precum vestul Africii, fac deja eforturi pentru a-si procura alimentele de baza, precum orezul si graul, dupa ce preturile la produsele agricole au crescut puternic in ultimele luni, atat pe pietele dezvoltate, cat si pe cele emergente.

In plus, preturile record ale petrolului au majorat costurile cu transportul, in timp ce explozia sectorului de biocombustibili, subventionat de unele state occidentale pentru ca produc mai putina poluare decat combustibilii fosili, a contribuit la scaderea ofertei de produse si la cresterea preturilor alimentelor.

Potrivit directorului general al programului ONU pentru hrana, China, care era unul dintre cei mai mari exportatori de porumb, nu a furnizat deloc produse agricole pe pietele externe anul trecut, intrucat si-a facut rezerve pentru productia de biocumbustibili.

Banca americana de investitii Goldman Sachs a aratat, in luna octombrie, ca factorii structurali care determina nivelul ridicat al preturilor in Brazilia, Rusia, India si China vor sustine si costurile ridicate ale cerealelor, produselor din carne si lactatelor.

De asemenea, bancile centrale din China, Brazilia si India si-au exprimat temerile cu privire la impactul mentinerii unui nivel ridicat al preturilor la alimente, Programul ONU pentru hrana identificand tot mai greu surse de finantare pentru ajutorul de urgenta pe care il acorda celor mai sarace tari din lume.

Sheeren a mai spus ca fondurile alocate programului ONU pentru hrana au crescut cu 50% in ultimii cinci ani si se vor majora cu inca 35% in urmarorii doi ani, in timp ce preturile au urcat in ultimele sase luni cu peste 40% pe unele piete.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.