Peninsula Crimeea a intrat sub amenintare de dezastru ecologic, pentru ca autoritatile Ucrainei nu au adoptat la timp masurile necesare dezafectarii celor 60 de sarcofage din Marile Neagra si Azov, pline cu armament chimic, scrie sambata saptamanalul Zerkalo Nedeli, care apare la Kiev.
Potrivit unui document semnat de director departamentului pentru securitate din cadrul Ministerului ucrainean al economiei, Petr Nebotov, in Golful Kerci au ramas 60 de sarcofage cu armament chimic dezactivat, care reclama ingroparea lor la mari adancimi, ceea ce inseamna un pericol atat pentru navigatie, cat si pentru mediul inconjurator.
Dintr-un alt document reiese ca platformele tehnologice unde sunt transportate respectivele recipiente se afla la mica adancime. „In prezent, 46 de sarcofage se afla pe o platforma de lucru in zona de coasta a Golfului Kerci la o adancime de cinci metri, dar nu au fost ingropate la o adancime sigura, conform tehnologiei de dezafectare a containerelor cu armament chimic”, se arata in cel de-al doilea document.
Ucraina a „mostenit” intreg acest arsenal din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Containerele si munitia cu diferiti agenti chimici, inclusiv gaz sarin, au fost scufundate practic pe intreg perimetrul de coasta al Marii Negre. Sunt astfel de lazi si in Marea Azov. In 1991, inainte ca Peninsula Crimea sa intre sub ocupatia trupelor fasciste, comandamentul armatei sovietice a hotarat ca armele cu substante otravitoare sa fie „ascunse” in mare.
Rusia, scrie mai departe Zerkalo nedeli, dispune de toate coordonatele locurilor se afla aceasta incarcatura periculoasa, dar refuza sa le divulge partii ucrainene, nevoita, astfel, sa caute singura containerele cu arme chimice pe propria cheltuiala.