Criza spatiilor verzi

Dobrogea are nevoie de o hotarare de guvern pentru obtinerea acordului de intocmire a documentatiei tehnice de impadurire. la aceasta data, administratiile locale ar fi trebuit sa se implice deja in programul de impadurire, dar in primarii inca nimeni nu stie incotro sa se indrepte. Cadrul legal pentru impaduriri este dat de Legea 289/2002, studiul de fundamentare fiind realizat in anul 2006. Judetul Constanta este unul deficitar in paduri.

Daca la nivelul Europei procentul de impadurire este de 34%, in Romania acesta ajunge la valoarea de 26,7% pentru ca, particularizand la judetul Constanta sa se situeze la 3,5%. Mai exact, dintr-o suprafata de 707.100 hectare cat are judetul nostru, cea agricola este de 564.500 hectare pentru ca cea rezervata padurilor sa fie de doar 24.800 hectare. Mai mult decat atat, pe aproximativ 80% din teritoriul judetului, procentul de impadurire este de sub 2%. Aceasta in conditiile in care durata medie a intervalelor secetoase este, in Dobrogea, de peste 20 de zile.

In acest moment, Dobrogea necesita hotarare de guvern pentru obtinerea acordului de intocmire a documentatiei tehnice de impadurire. Ingrijorator este ca exista mari discrepante, la nivelul judetului, intre suprafetele de perdele forestiere. Astfel, daca la Garliciu sunt doar 9,36 hectare de perdele forestiere, la polul opus se situeaza localitatea Nicolae Balcescu al carei sistem de perdele forestiere este de 197,81 hectare.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *