Cu crab, fara crab

CE BEM, CE MINCAM
Combinatia de ingrediente din acest produs il face de nerecomandat multor categorii de consumatori. Surimi de crab contine sase E-uri, dar nici urma de crab.

Produsul Epio „surimi de crab” are inscris pe eticheta urmatoarele ingrediente: „contine surimi, file de peste alb, apa, amidon, albus de ou, extract de crab, aroma de crab, glutamat de sodiu, sorbitol, glicogen, sare, culoare naturala E 120; ingrediente: surimi 33% (peste alb, zahar, stabilizator E 339iii – fosfat trisodic), apa, amidon de cereale, amidon de tapioca, griu, zahar, humectant E 420 (sorbitol), sare, ulei de seminte de soia, agent de fermentatie E 170i (carbonat de calciu), vin alb, pudra de ou alb, aditiv aroma E 621- glutamat de sodiu, agent de gelificare E 407 – caragenan, aroma de crab, colorant E 120 – carmin”.

ANALIZA. Desi produsul se numeste „surimi de crab”, ultimul ingredient lipseste, fiind prezent doar sub forma de aroma. Profesorul Mencinicopschi ne spune ca „surimi este un produs nou, obtinut din peste, cu valoare economica mica, a carui proteina este reconstituita si texturata pentru a imita carnea fructelor de mare”. Acest produs poate fi aromatizat si colorat dupa dorinta. Pentru acest produs a fost folosit E 120, care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, eruptii cutanate.

Pe linga carnea de peste, produsul contine si glucide rafinate de tipul amidonului, dar si zaharoza cu index glicemic foarte ridicat. Contine o sursa de proteine din ou si sodiu ascuns in aditivi si sare. De acesta trebuie sa tinem cont pentru a nu depasi doza zilnica recomandata, de 6 g.

CONCLUZII. Din cau-za aditivilor alimentari, produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, fe-meilor insarcinate si care alapteaza, bolnavilor de hiperuricemie (guta), celor cu intolerante digestive, alergicilor la componente, celor cu probleme neuropsihiatrice si neurodegenerative, sufe-rinzilor de cancer, diabeticilor. Surimi analizat este interzis bolnavilor de celiachie (intoleranta la gluten).

Precizari

Rubrica „Ce bem, ce mincam” se adreseaza acelor persoane care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele acestora asupra sanatatii si organismului nostru si in ce masura acestea ne pot dauna. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail [email protected]. De asemenea, ne pot tri-mite sugestii la numarul de fax 021-318.20.35. Daca sinteti interesati de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau aliment, expediati pe adresa redac-tiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „ana-lizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului alimentar si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, insa fara a i-l prezenta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *