E110 – Galbenul care agita copiii

0
664

E110 (galben portocaliu sau sunset yellow) este unul dintre aditivii alimentari incriminati de cercetatorii de la Universitatea Soumphton ca fiind extrem de periculosi pentru copii.

Acesta este un colorant azoic, de sinteza galben care se gaseste in general in alimentele fermentate care au nevoie de tratament termic. Pentru a va feri copii de efectele lui nocive cititi cu atentie etichetele produselor de martipan, a ruladelor, marmeladelor, gemurilor de caise, bauturilor, ciocolatelor calde, supelor la plic, sosurilor de branza, inghetatelor si a altor dulciuri.

PERICOL. Testele realizate pina acum arata ca E110 este unul dintre cei mai periculosi coloranti folositi in industria alimentara. Poate provoca alergii mai ales persoanelor sensibile, agravind si crizele de astm. De asemenea, galbenul-portocaliu poate produce congestie nazala, brohoconstictie, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare. Colorantul afecteaza si sistemul gastroinstesinal, ducand la consum mare la dureri gastrice si la blocarea enzimelor digestive. Copiii sunt cei mai afectati de consumul aditivului sunset yellow. In timp, acesta declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), mai ales daca este folosit in combinatie cu conservantul E211 (benzoat de sodiu).

Din cauza multiplelor sale efecte adverse, autoritatile din Finlanda si Norvegia au hotarit interzicerea aditivului E110. In restul tarilor din Uniunea Europeana, doza zilnica admisa este de 2,5 mg/kg corp.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.