Catch the motor – Energizare sintetica

CE BEM, CE MANCAM – Copiii nu au voie sa consume bautura
Pe langa cantitatea mare de glucide, acest produs va va aduce in organism si o cantitate mare de substante care va pot periclita sanatatea. De aceea, este bine sa respectati cel putin indicatiile producatorului.

„Catch the motor” este o „bautura energizanta cu taurina, cofeina si vitamine”. Producatorul ne recomanda sa o bem pentru a ne recupera energia pierduta dupa efort sau in perioadele de stres sau activitate fizica intensa. Ingredientele acestei bauturi sunt: „fructoza, deztroza, taurina 5.34%, gluconodeltalactona E 575 3.2%, cofeina 0,53%, antioxidant: acid ascorbic E300, corector de aciditate: citrat de sodiu E 500, aroma alimentara, inozitol, vitamine (niacina, piridoxina, riboflavina E 101, ciancobalamina B12, pantotenat de calciu), indulcitor(zaharina E 954)”. Toata aceasta combinatie „se dizolva in 200 ml de apa rece, de preferat carbogazoasa”. 100 de grame din acest produs aduc „proteine 2 g, glucide 90 g din care zaharuri 12.5 g, lipide 0 g, taurina 5 g, gluconodeltalactona 3 g, cofeina 0,5 g, inozitol 0,2 g, energy flavour 5 mg, sodiu 0,25 mg, acid ascorbic 56 mg, niacina 60 mg, acid pantoteic B6 5 mg, riboflavina B2 5 mg, pantotenat de calciu 2 mg, ciancobalamina B12 3 µg, energie 368 kcal/1540 kj”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare descrie produsul, in urma analizei etichetei: „pudra predozata in pliculete, pentru obtinerea unei bauturi prin reconstituire in 200 ml de apa rece potabila, de preferinta carbogazoasa.” Prin reconstituire se obtine o bautura bogata in zaharuri cu index glicemic foarte ridicat si substante neurostimulante si neurotransmitatoare, cu profil nutritional dezechilibrat datorita excesului de glucide. Specialistul nostru atrage atentia ca fructoza consumata in exces si frecvent poate determina cresterea uricemiei (acid uric in sange) si de asemenea poate produce compusi de transglicozilare avansata, periculosi pentru sanatatea organismului nostru.

CONCLUZII
:Recomandarea specialistului nostru este ca produsul nu trebuie sa inlocuiasca apa potabila in cantitatea recomandata de aproximativ 1,5 -2 litri pe zi pentru un adult care nu face un efort si care nu se afla in conditii de mediu extreme (temperatura, umiditate, efort fizic s.a). Asa cum de altfel corect specifica si producatorul, bautura rezultata nu trebuie asociata cu alcoolul. De asemenea, se va tine cont de continutul de cofeina si din alte surse alimentare (cafea, ceai, ciocolata) pentru a nu se depasi o cantitate recomandata din acest neurostimulent. Copiii si cei care au intoleranta la cofeina vor evita consumul produselor alimentare ce o contin. Suferinzii de guta o vor consuma cu precautie si numai ocazional, nedepasind o doza. Nu este indicata persoanelor epuizate fizic si nervos. De asemenea, bautura energizanta nu se va asocia cu tigara.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *