Cu drujba in Floreasca, pentru un hotel de lux

0
226

In cartierul Floreasca, locatarii a trei blocuri se lupta de mai bine de doi ani sa isi salveze spatiul verde. Solicitarile trimise primariilor, atat cea a Sectorului 2, cat si a Primariei Capitalei si Prefecturii, au ramas fara raspuns. Intre timp, castanii, teii si frasinii au fost la un pas de a fi pusi la pamant chiar in urma cu trei zile. Bineinteles, cu avizul Primariei.hotel de lux

Jurnalul National a relatat inca din luna august a anului trecut modul in care o firma off-shore, APEX INTERNATIONAL SRL, a reusit sa intre in posesia unui spatiu verde de pe Strada Bach. Visul imobiliar al APEX, sprijinit de institutiile statului, incalca atat OUG 114, care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, cat si cele mai elementare reglementari urbanistice.

Toate acestea in conditiile in care Primaria Sectorului 2 a confirmat in nenumarate randuri statutul de zona verde al terenului de pe Strada Bach. Din pacate, statutul protejat al terenului nu a fost o piedica in calea noilor proprietari. Mai mult, Certificatul de Urbanism schimba rapid zona verde in zona construibila. Chiar saptamana trecuta, APEX si-a trimis echipa ce trebuia sa curete zona verde de copaci.

Locatarii au reactionat si au reusit sa impiedice defrisarea. Din pacate, in lipsa oricarei interventii a institutiilor statului, spatiul verde se va transforma peste noapte in hotel de lux. In ciuda demersurilor asociatiei de locatari, nici o institutie nu a raspuns solicitarilor. Asta in conditiile in care tocmai deciziile institutiilor cu pricina au facut ca hotelul de pe Strada Bach sa lase trei blocuri fara spatiu verde si lumina naturala in case.

Intre noua constructie si blocurile vechi va ramane exact spatiul necesar ca oamenii din cladirile invecinate sa se strecoare in apartamentele lor. Un dezastru urbanistic ce ignora atat prevederi legale, cat si dreptul la o viata civilizata. In timp ce asociatiile de proprietari cer anularea constructiei, noii proprietari isi fac reclama nestingheriti cu viitorul imobil de lux.

MAI MULT PENTRU INVESTITOR
Peticul de verdeata a fost revendicat de Lecca Dumitru Gheorghe. Imediat, mostenitorul si-a vandut terenul. Astfel APEX devine proprietarul spatiului verde. La pachet insa cu suprafata revendicata, noul proprietar a mai primit ceva metri patrati in plus!! Astfel de metode, de recompensari si bunavointa din partea statului, sunt prevazute si de lege.

Situatiile de acest gen sunt insa extrem de limitate. Numai pentru o constructie de interes national, care va fi folosita de stat timp de 90 de ani, se procedeaza la cedarea unor suprafete de teren in plus. In acest caz insa vorbim despre un off-shore – APEX INTERNATIONAL SRL.

Primaria Sectorului 2 a confirmat noul statut al parcelei dintre blocuri – proprietate particulara prin titlul emis de Prefectura Bucuresti. De altfel, ultima zi a anului 2007 pare sa fi fost una extrem de norocoasa pentru firma care a devenit stapana spatiului verde. In acea zi de 31 decembrie, APEX a primit Certificatul de Urbanism. „Noi nu suntem impotriva reconstituirii dreptului de proprietate, dar sa repari o greseala prin crearea altora mai grave reprezinta o crima!

In lumea civilizata, nici un metru patrat de verdeata si nici un copac nu sunt distruse daca locuitorii direct afectati nu aproba astfel de lucruri. Unde a fost acest proprietar timp de 43 de ani?”, se intreaba locatarii in memoriul trimis institutiilor statului. Se pare ca firma care incearca sa construiasca pe spatiu verde un hotel de lux a cumparat si o vila aflata pe una dintre laturile terenului.

„Am auzit cum se intelegeau in privinta demolarii casei. Spuneau ca este facuta pe structura de lemn si peretii din rigips nu vor necesita detonare. Mai mult ca sigur ca au cumparat si vila din apropierea spatiului verde ca sa isi mareasca proprietatea. Este revoltator ce se intampla”, a mai relatat unul dintre locatari.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.