Contaminarea cu OMG, declarata ilegala in justitie

0
330

In timp ce in Europa, culturile cu organisme modificate genetic (OMG) pierd teren prin decizii luate de autoritatile de resort, in Romania, soarta lor este decisa nu de responsabilii de Mediu, ci de justitie.manipulat genetic

In urma unei sesizari in instanta privind caracterul ilegal a doua ordine de ministru potrivit carora se accepta contaminarea cu un procent redus de OMG pentru seminte si material saditor, Clubul Ecologic Transilvania a obtinut castig de cauza la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit recomandarilor UE, „reglementarea oricarui prag de contaminare (peste nivelul de detectare 0%) a semintelor de cultura este ilegal la nivel european”. Fiind vorba despre o recomandare, doi fosti ministri ai Agriculturii, Gheorghe Flutur si, respectiv, Ilie Sarbu, au ales in 2005 si, respectiv, 2009 sa autorizeze contaminarea cu OMG pentru semintele de cultura si material saditor si, respectiv, pentru semintele oleaginoase si textile.

Potrivit ecologistilor, „odata cultivat un lot de seminte care este deja contaminat in proportie de pana la 0,3%-0,5% cu seminte MG, poate rezulta o productie contaminata la nivel mult mai mare, care nu poate conduce decat la contaminarea generalizata a culturilor cu OMG”, scrie site-ul www.infomg.ro, citand un comunicat al ecologistilor.

Prin decizia instantei clujene se evita situatia prin care plantele contaminate ar fi putut ajunge pe mesele noastre sub forma unor produse neetichetate. Mai mult decat atat, agricultorii au si ei de castigat, sustine Dan Craioveanu, vicepresedintele Clubului Ecologic Transilvania: „Fermierii nu aveau nici o posibilitate de a decide daca vor sau nu sa cultive OMG. (…) In urma deciziei (Curtii de Apel, n.r.), suntem cu un pas mai aproape de respectarea dreptului la ocrotirea sanatatii si la un mediu sanatos”.

AU MAI RAMAS DOAR SASE
Cel mai recent studiu dat publicittii de Serviciul International pentru Achizitionarea Aplicatiilor Agrobiotehnologice (ISAAA) arata ca, la nivel european, cultivarea OMG a scazut cu 12% in 2009. Potrivit documentului citat de www.infomg.ro, scaderea a fost asociata cu factori ca „recesiunea economica, diminuarea suprafetelor totale cultivate cu porumb hibrid si descurajarea unor agricultori din cauza raportarii gresite a plantatiilor destinate porumbului Bt”.

In prezent, au mai ramas doar sase tari de pe continent care continua sa cultive OMG: Spania, Cehia, Portugalia, Polonia, Slovacia si Romania.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.