Culoarea oceanelor schimba directia uraganelor

0
466
Arthur, primul uragan la Atlantic al sezonului, a fost retrogradat la statutul de furtun? ?i traverseaz? sud-estul Canadei
Arthur, primul uragan la Atlantic al sezonului, a fost retrogradat la statutul de furtună şi traversează sud-estul Canadei

Un studiu a aratat ca o schimbare a culorii oceanelor din cauza incalzirii globale ar redirectiona cicloanele in zonele tropicale.
uragan
Culoarea oceanelor influenteaza directia de deplasare a uraganelor, potrivit unui nou studiu. Mai mult, se pare ca incalzirea globala schimba culoarea oceanelor, fiind mult mai usor sa se determine locul unde acestea vor intra pe uscat.

Studiul realizat sub conducerea oceanografului Anand Gnanadesikan a folosit o serie de simulari computerizate pentru a determina relatia dintre culoarea oceanului si cicloanele tropicale, numite uragane in Atlanticul de Nord si Pacificul de nord-est si taifunuri in Pacificul de nord-vest.

Una dintre metodele de a face modelele climatice realistice este investigarea variabilelor putin cunoscute, cum ar fi culoarea oceanului. In Pacificul de Nord culoarea predominanta este verde, datorita fitoplanctonului care este abundent. Prin absorbirea luminii solare suprafata oceanului ramane relativ calda. Atunci cand sunt mai putine organisme in la suprafata, oceanul se incalzeste la o adancime mai mare, dar pierde caldura mult mai repede.

Potrivit nationalgeographic.com, in modelul climatic realizat, cercetatorii au redus planctonului din curentii Pacificului de Nord. „Acesti curenti sunt destul de limpezi, iar noi i-am curatat de tot”, a declarat Gnanadesikan, al carui studiu va fi publicat in Geophysical Research Letters.

Cicloanele tropicale tind a se forma de-a lungul ecuatorului, deasupra apelor calde si apoi se deplaseaza catre nord sau sud, in zonele subtropicale. In modelul climatic, dupa ce curentii din Pacificul de Nord si-a schimbat culoarea in urma indepartarii planctonului, numarul de uragane care se deplasau catre nord a scazut cu doua treimi. Furtunile pur si simplu nu putea continua fara sa fie intretinute de apa calda de la suprafata.

Cicloanele se indreptau atunci catre Filipine, Vietnam si Thailanda. „Impactul schimbarii culorii curentilor oceanici a fost urias. A fost un rezultat care ne-a surprins”, a mai adaugat Gnanadesikan.

Dexonline – CICLON, cicloane, s. n. Vant puternic cu deplasarea aerului in spirala, insotit de ploi torentiale si de descarcari electrice, specifice regiunilor tropicale; uragan, taifun

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.