Cultivatorii de plante modificate genetic trebuie sa se inregistreze.

Cultivatorii de plante modificate genetic trebuie sa se inregistreze.

Anul acesta se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG), exceptie fpcand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

„Potentialilor cultivatori de porumb MON 810 trebuie sa stie ca, cultivarea plantelor modificate genetic este interzisa in vecinatatea imediata a suprafetelor certificate sau aflate in perioada de conversie pentru agricultura ecologica, cat si in perimetrul ariilor naturale protejate”, a precizat Nicolae Hodisan, directorul Directiei Agricole Bihor.

Cultivare

Plantele modificate genetic se cultiva numai de catre cultivatorii autorizati de catre DA Bihor, fiind obligatorie utilizarea la semanat a semintei certificate.

Cultivatorii care utilizeaza samanta produsa de terti sau din productie proprie, vor depune cererea de autorizare pentru inscrierea in Registrul judetean al cultivatorilor de plante modificate genetic pana cel mai tarziu la data de 1 mai 2011, iar in cazul culturilor duble, pana la 1 iulie 2011, fiind interzisa infiintarea de culturi modificate genetic pe suprafete mai mici de 2 ha, in trup compact, cu exceptia celor realizate in scop stiintific.

Autorizatiile pentru cultivarea plantelor modificate genetic se elibereaza de DA Bihor in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data depunerii si inregistrarii dosarului de solicitare.

La livrarea productiei cultivatorii trebuie sa mentioneze clar pe documentele care insotesc marfa si pe etichete ca produsul este „modificat genetic”, precum si codul unic de identificare al organismului modificat genetic, in conformitate cu prevederile legale.

Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligati sa se supuna inspectiei si controlului efectuat de catre personalul imputernicit de ANSVSA, MMP si MADR.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente