Peste 100.000 de portughezi au iesit pe 20 martie la curatenie in cadrul campaniei „Let”s Do It, Portugal!”. Au adunat peste 70.000 de tone de gunoi si au demonstrat autoritatilor centrale, neincrezaoare, cat de robust este proiectul.
In 2009, trei entuziasti ai excursiilor la munte au vazut pe youtube clipul despre curatenia din Estonia si si-au pus intrebarea de ce nu ar face si ei asta, explica Francisco Moura, unul dintre coordonatorii campaniei. „Se saturasera de gunoiul din paduri si multi se intrebau ce poate fi facut”. De la idee, primul pas a fost testarea ei, timp de o luna, pe retelele sociale. Raspunsul a fos coplesitor: 50.000 de oameni au aderat la campanie, isi aminteste portughezul.
Peste aproape noua luni ideea a fost pusa in practica, intr-o zi ploioasa si mohorata. Dar pana ce visul voluntarilor a devenit realitate, a urmat o lupta continua cu autoritatile, mai ales cu cele centrale, care priveau proiectul cu reticenta.
Noroc cu descentralizarea din Portugalia, impartita in 308 municipalitati. „Autoritatile locale ne-au ajutat cu masini cu care sa ridicam gunoiul. Mai greu a fost la nivel central unde a durat mai mult sa ii convingem, mai ales din cauza lipsei de incredere”.
Pana la urma guvernul a inteles si a dat o lege, prin care li se permitea portughezilor ca, pe 20 martie, sa transporte gunoi cu masinile lor, activitate pentru care ar fi luat amenzi in orice alta zi.
Un alt presedinte exemplu
La fel ca in Letonia, unde presedintele iese anual la curatenie, seful de stat portughez si-a declarat sprijinul pentru campanie si, impreuna cu familia, a adunat gunoaie din arealele naturale.
Curatenia s-a facut fara niciun ban, asta inseamna ca echipa de coordonare nu a primit bani nici de la guvern, nici de la sponsori si nici de la voluntari. „Totul s-a facut pe baza de voluntariat”, spune Francisco Moura. „Daca mi-au trebuit camioane pentru transportarea gunoiului nu am putut sa inchiriez, ci a trebuit sa gasesc o firma de constructii care sa ne ajute voluntar”.
Scopul voluntarilor a fost „sa transformam orice participant intr-un paznic al mediului, care este constient de gradul ridicat de poluare si de deseuri din paduri si care este dispus sa schimbe aceasta situatie”.
Politia, pe urmele celor care murdaresc
Desi totul a fost minutios planificat, ziua curateniei le-a rezervat organizatorilor locali si o doza de imprevizibil. „Au improvizat un pic. Noroc ca proiectul a fost robust”, spune Francisco. A plouat puternic si au trebuit sa anuleze actiunea in unele regiuni care au fost inundate.
In unele zone, dupa curatenie, multi rezidenti s-au decis sa se inscrie in retelele de monitorizare a mediului si de alertare a autoritatilor, pentru a se asigura ca padurile raman curate. De asemenea, politia a inceput sa ii urmareasca pe cei care arunca gunoi unde nu au voie si sa le dea amenzi. Din pacate, spune portughezul, in unele locuri a reaparut gunoiul si se fac periodic curatenii.
„Singurul meu regret este ca autoritatilor si presei le-a luat atat de mult sa creada in proiectul nostru. Am fi putut face curat peste tot. Iubesc padurile si muntii, iar asta a fost sansa mea de a face ceva util pentru mediu, nu sa stau si doar sa vorbesc despre ce as face. A fost, de asemenea, o sansa de a vedea cum oamenii renunta la simpatiile lor sociale si politice si cum muncesc umar la umar pentru o cauza comuna”. Francisco Mauro, organizator „Let”s Do It, Portugal!”.
Cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania
„Let”s Do It, Romania!”, parte a miscarii globale „Let”s Do It” isi propune ca MAINE sa faca tara luna. Daca Romania reuseste cu acest proiect, va fi cea mai mare tara ca suprafata care a facut curatenie generala.