Natura surprinde din nou: dinozaurul cu 15 coarne

0
466

Cel mai „incornorat” dinozaur descoperit pana acum avea un craniu urias, de doi metri lungime, impodobit cu nu mai putin de 15 coarne.

Fosile ale animalului cu bizara infatisare au fost gasite de paleontologi in sudul statului Utah, din Statele Unite, intr-o zona desertica. Analizandu-le, cercetatorii au ajuns la concluzia ca au descoperit o noua specie, necunoscuta pana acum lumii stiintifice.

„Din ce stim pana acum, cu atat de multe coarne bine dezvoltate pe cap, el este dinozaurul cu cel mai decorat craniu descoperit pana acum”, a declarat pentru The Guardian Scott Sampson de la Muzeul de Istorie Naturala din Utah, cel care a condus echipa de cercetatori.

Botezat Kosmoceratops, dinozaurul erbivor avea un corn deasupra nasului, doua deasupra ochilor, cate unul de-o parte si de alta a craniului (in dreptul falcilor) si zece pe marginea crestei osoase de deasupra capului.

„Aceste animale sunt, in principiu, niste rinoceri supradimensionati cu mult mai multe coarne pe cap. Aveau capete uriase fata de dimensiunile corpului”, a spus Sampson. „Kosmoceratops este unul dintre cele mai fascinante animale cunoscute”, a continuat cercetatorul, al carui studiu a fost publicat in jurnalul de stiinta PlosOne.

Desi craniul sau era lung de doi metri, de la bot pana la varful cozii Kosmoceratops masura numai cinci metri, iar greutatea sa era de aproximativ doua tone si jumatate.

Podoabe pentru sexul opus

Insa, in ciuda unei infatisari inspaimantatoare, ei nu isi foloseau coarnele pentru a se lupta sau pentru a se apara de pradatori: „Cele mai multe dintre aceste achizitii bizare ar fi fost arme slabe pentru a goni pradatorii”, arata Sampson, potrivit BBC. Astfel, cel mai probabil, coarnele erau folosite pentru a-i atrage pe membrii de sex opus si pentru a-i intimida pe adversari.

„Credem ca aceste coarne aveau o functie in competitia pentru imperechere”, a completat Sampson, si le-a comparat cu penele colorate ale paunilor sau cu coarnele cerbilor, prin care aceste animale incearca sa atraga atentia femelelor si sa isi descurajeze competitorii.

Kosmoceratops a trait pe continentul Laramidia, acum disparut, in cretacicul tarziu (perioada cuprinsa intre 99 si 65 de milioane de ani i.e.n.), alaturi de alti erbivori, dar si dinozauri carnivori precum tiranozaurul.

La acea vreme, Marea Interioara de Vest, o mare destul de putin adanca, impartea in doua actualul continent nord american, pe directia nord-sud: in est se afla continentul Appalachia, iar in vest Laramidia. Aproximativ de marimea Australiei, Laramidia era formata din actualele state Montana, Wyoming, Utah, New Mexico, Alaska, Texas si din provinciile canadiene Alberta si Saskatchewan.

„Un rinocer gigant cu un nas ridicol de supradimensionat”

Dinozaurii traiau intr-o clima calda. „La acea vreme, mediul era mlastinos, cu vegetatie luxurianta. Climatul era mediteranean. Ar fi fost un loc grozav de plimbare daca nu ar fi existat tiranozauri”, a povestit Sampson.

Alaturi de Kosmoceratops, oamenii de stiinta au descoperit inca o specie, numita Utahceratops. Daca primul se remarca prin abundenta coarnelor de pe cap, cel de-al doilea avea un corn foarte mare deasupra nasului si semana, potrivit cercetatorului Mark Lowen, cu „un rinocer gigant cu un nas ridicol de supradimensionat”.

Cele doua specii nou-descoperite (Utahceratops si Kosmoceratop) erau inrudite cu dinozaurul Triceratops si apartineau familiei ceratopienilor („cap cu coarne” in limba greaca).

In ultimele luni, paleontologii au descoperit mai multe specii diferite de dinozauri cu coarne. „Noile creaturi din Utah sunt cireasa de pe tort, prezentand o anatomie chiar mai bizara decat cea care este asteptata de la un grup de animale cunoscute deja pentru craniile lor ciudate”, a spus si Andrew Farke de la Muzeul Raymond Alf din Claremont, California, un alt autor al studiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.