Cum iti faci un parc de turbine eoliene

Lipsa unei harti profesionale a vitezei vanturilor la nivel national si a ajutorului financiar din partea statului sunt principalele obstacole pentru investitor.
parc de eoliene
Romania are un potential important in ceea ce priveste energia eoliana, fapt certificat de formele de relief, cota de productie existenta la ora actuala (nesemnificativ acoperita) sau de interesul unor companii internationale pentru implementarea unor proiecte de mare anvergura in zonele cu potential ridicat.

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Energie Eoliana din Romania (APEER) sustin ca investitorii in acest domeniu intampina insa mai multe impedimente: lipsa unei harti profesionale si exacte a vitezei si directiei vanturilor la nivel national, infrastructura inexistenta sau slab dezvoltata in unele locatii cu potential bun, starea actuala a drumurilor nationale care nu permit sau permit cu greu accesul transporturilor agabaritice in cazul turbinelor moderne de capacitati mari, costul relativ ridicat al turbinelor noi, precum si sursele de finantare insuficiente sau lipsa ajutorului financiar din partea statului.

Pasii spre concretizarea investitiei

Pentru realizarea unui parc eolian, investitorul trebuie sa parcurga mai multe etape. Darius Nath, directorul Blue Line Energy, companie privata care activeaza in domeniul energiei regenerabile si este membru fondator al APEER, prezinta succinct aceste etape.

In primul rand, trebuie cautata suprafata de teren in functie de dimensiunea parcului proiectat. Se vor realiza apoi masuratori de vant pe locatie, care dureaza minimum un an, la o inaltime cat mai apropiata de inaltimea turnului viitoarelor turbine.

Dupa finalizarea masuratorilor este necesara o analiza a datelor culese, in vederea stabilirii conditiilor in care vor opera turbinele si a configuratiei viitoarelor turbine, pentru a obtine un echilibru optim intre livrare, costuri si productie realizata.

In continuare, proprietarul parcului eolian va trebui sa obtina toate avizele si autorizatiile necesare in vederea implementarii parcului eolian, sa-si asigure finantarea si sa incheie un contract de livrare a turbinelor.

Ulterior, trebuie asigurate constructia drumurilor de acces si a retelelor de conectare a parcului eolian la Sistemul Energetic National, constructia statiei de transformare si constructia fundatiilor.

Ultimul pas important consta in livrarea si instalarea turbinelor, testarea si punerea lor in functiune. Investitorul urmeaza, de asemenea, sa semneze un contract pentru energia produsa, un acord de service si intretinere si sa obtina licenta de producator.

Valoarea investitiei si perioada de amortizare

Costurile totale ale unui parc eolian variaza intre 1,3 si 1,5 milioane euro/MW instalat. Costul pe MW instalat poate oscila in functie de caracteristicile proiectului si de solutiile tehnice alese.

„De obicei se opteaza pentru turbine mai mari, in acest caz existand mai multe avantaje. In general, perioada de amortizare pentru turbine noi este de 10-15 ani”, spune Darius Nath.

Acesta precizeaza ca, pentru amplasarea turbinelor eoliene, zonele de coasta, platoul continental, Moldova si crestele muntilor au cel mai mare potential. „Pot exista insa zone cu potential bun si in regiuni marcate ca nepromitatoare pe harta potentialului eolian”, adauga Nath.

Costurile unei eoliene de uz casnic

Pentru case nebransate la reteua nationala de energie electrica, pretul unui sistem eolian care include o turbina, acumulatori si echipament electronic variaza intre 1.200 si 12.000 de euro, potrivit Claudiei Langa, marketing manager in cadrul Romsir, companie care comercializeaza sisteme de energii alternative.

Statul decide

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Energie Eoliana din Romania sustin ca in elaborarea legislatiei de cele mai multe ori nu se tine cont de punctul de vedere al producatorilor de energie regenerabila sau al investitorilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *