Cum sa devii independent energetic

Firmele care investesc in centrale proprii obtin economii importante la capitolul costuri. Construirea de centrale de capacitate mica, dar cu o productie suficienta pentru a asigura energia necesara activitatii, este o tendinta care incepe sa intereseze firmele din Romania. Economiile astfel obtinute nu sunt deloc neglijabile, iar investitia se amortizeaza destul de rapid.

Din datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, (ANRE) reiese ca, la ora actuala, exista un numar maxim de 15 producatori care detin instalatii mici (cu puteri sub 5 MW), ce furnizeaza anual in Sistemul Energetic National (SEN) o cantitate de energie de circa 400 GWh. Precizam ca statistica ANRE include numai acei autoproducatori licentiati, adica cei care, pe langa asigurarea propriilor consumuri, furnizeaza energie in SEN. Dintre acestia se pot numara pe degete firmele care desfasoara activitati total diferite fata de cele legate de productia de energie, dar care si-au dezvoltat propriile capacitati energetice. In aceasta categorie intra Rulmenti Barlad, Compa Sibiu, Marr Sugar Bucuresti, Nusco Imobiliara Bucuresti. Este surprinzator faptul ca atat de putine firme au ales sa isi construiasca centrale care sa le asigure energia electrica si termica necesare desfasurarii activitatii de baza. Si asta pentru ca detinerea unei centrale proprii inseamna o reducere consistenta a costurilor pe care le-ar avea daca ar achizitiona energia de la un furnizor din piata.

„Este o afacere buna sa iti produci propria energie, pentru ca economisesti costurile de transport si o parte din cele de distributie”, explica Viorel Alicus, director general in cadrul ANRE. In total, economia pe partea de transport si distributie depaseste 20 de euro/MWh, daca esti racordat la nivel de medie tensiune (10 sau 20 kV), ceea ce in mod cert nu se poate obtine ca discount de la nici un furnizor de pe piata. Pentru consumatorii racordati la joasa tensiune, economia poate ajunge la valori mai mari de 50 euro/MWh.

Autoproducatorii pot alege intre a vinde energia electrica produsa, la tarife reglementate de ANRE – la un pret mai mic cu 10% fata de cel al furnizorilor care au obligatia de a o prelua – sau o pot vinde la preturi negociate cu furnizorii.

Economii la costurile energetice

Dar la cat se ridica o astfel de investitie si in cat timp se recupereaza? Trebuie spus ca nu exista o formula consacrata universal valabila. Valoarea investitiei, rapiditatea cu care aceasta este recuperata difera, de la caz la caz, in functie de factori precum marimea capacitatii de productie instalate, tehnologia si echipamentele utilizate, structura si nivelul consumului de energie al respectivei societati, combustibilul utilizat. In general, cei care si-au construit astfel de centrale au optat pentru utilizarea gazelor naturale, avand in vedere ca este mai ieftin fata de combustibilul lichid si ca nu ridica problema continuitatii in aprovizionare ca in cazul utilizarii masei lemnoase. Solutii precum instalatiile eoliene, solare sau cele care utilizeaza biogazul sunt inca mult prea costisitoare, atata timp cat nu exista un mecanism de sustinere financiara suficient de stimulativ. (In vederea evaluarii cat mai corecte a unor astfel de investitii se pot utiliza modelele de evaluare de pe site-ul www.retscreen.net)

Una dintre companiile care si-a obtinut independenta energetica printr-o reteta ingenioasa este producatorul de medicamente Zentiva. Este vorba de un parteneriat, de tip BOT (Built Operate Transfer) intre Zentiva si Fondul Romano American de Investitii (FRAI). Practic, FRAI a finantat o centrala de cogenerare pe care o opereaza si care produce exclusiv pentru Zentiva. Dupa o perioada de noua ani, incepand din 2005, centrala va trece in proprietatea actualului consumator. Costul specific al unei astfel de investitii este de 1-1,5 milioane euro pentru un MW instalat, recuperarea acesteia realizandu-se intr-un interval de sapte-zece ani. Avantajul major este pretul mediu al energiei, spun reprezentantii Zentiva, pret care in ultimul an va fi cu 10% mai mic decat cel de pe piata libera de energie. De asemenea, sistemul de tarifare este favorabil. Cheltuielile de productie sunt minime, deoarece sistemul este complet automatizat, iar eficienta este sporita, pentru ca sunt eliminate costurile suplimentare de transport, mai explica reprezentantii Zentiva.

Societatea Rulmenti Barlad este iarasi un exemplu bun, dispunand de o centrala de cogenerare cu motoare Diesel, care, pe langa energia electrica, ii asigura energia termica pe timp de iarna si posibilitatea ventilarii cu aer rece pe timp de vara. Investitia, care a inclus si realizarea unei coloane noi de gaze, s-a ridicat la 17 milioane euro, suma urmand a fi recuperata conform estimarilor companiei in 5-6 ani. „Dupa un an de functionare a centralei, deja am obtinut profit. Fata de tariful la care achizitionam de la furnizorul nostru, pretul obtinut din centrala proprie este cu 6% mai mic, in conditiile in care in acest an datoriile si amortizarile sunt ridicate”, a declarat pentru Capital Isaac Romeo, seful biroului energetic de la Rulmenti Barlad. Societatea are licenta de producator de la ANRE si livreaza surplusul de energie in sistem. De la idee pana la punerea in functiune a centralei, inclusiv obtinerea licentierii (pentru care sunt necesare cel mult doua luni), a fost nevoie de circa un an si jumatate.

Dezvoltarea micilor producatori privati de energie este sustinuta de ANRE pentru ca aduce avantaje importante la nivelul SEN. In primul rand, sunt reduse semnificativ pierderile din retelele de distributie. In acelasi timp, existenta unui numar mare de astfel de grupuri mici, unele extrem de flexibile in functionare, permite o gestionare mult mai eficienta a curbei de sarcina. Productia distribuita va fi incurajata prin mecanismul prevazut pentru cogenerarea de inalta eficienta, prin care distribuitorii vor fi obligati sa preia energia de la autoproducatori la un pret reglementat.

EOLIAN
Este una din solutiile viitorului inclusiv pentru Romania, in special pentru acoperirea necesarului de energie in zonele rurale greu accesibile.Valoarea investitiei pentru o instalatie eoliana noua de producere a energiei este de circa 2.300 de dolari/kW instalat.

SOLAR
Intrand in categoria energiei produse din surse regnerabile, ca si energia eoliana, va beneficia de anul viitor de un mecanism de sustinere mult mai stimulativ, bazat tot pe certificate verzi. Investitia se ridica la 5.000- 6.000 de dolari/kW instalat.

BIOGAZ
Ideea utilizarii biogazului rezultat din deseurile organice pentru producerea energiei castiga tot mai mult teren in Romania. Investitia pentru a realiza o astfel de instalatie de producere a energiei depaseste 3.000 de dolari/kW instalat.

GAZE NATURALE
Investitia in capacitati energetice de cogenerare ce folosesc drept combustibil gazele naturale este una dintre cele mai mici, ajungand la maximum 1.000 de dolari/kW, pentru unitati mari, sau 1.200-1.300 de dolari/kW, in cazul unitatilor mici.

Avantaj

Cu o centrala proprie de producere a energiei, economiile realizate de societatea consumatoare, la transport si distributie, pot depasi 20 euro/MWh sau chiar mai mult, in cazul racordarii la joasa tensiune.

Sursa: capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *