Cum sa ne ferim de alergii

Stranut, durere de cap, tuse seaca, ameteala, ochi inlacrimati, piele iritata. Ce stim despre toate aceste reactii ale organismului, atunci cand se manifesta in afara oricarei afectiuni diagnosticate in mod clar de medicul nostru? Alergiile, caci despre ele este vorba, ne pandesc la tot pasul in mediul inconjurator si ceea ce trebuie sa stim, inainte de toate, este ca, desi suntem expusi acestor afectiuni zi de zi, ne putem feri de ele, cu succes, daca urmam cu strictete anumite sfaturi ale specialistilor.alergie-puf.jpg

Spunem „alergie” atunci cand ne referim la afectiunea pe care mediul inconjurator o declanseaza in organismul nostru, prin producerea unor simptome sau reactii ale corpului uman la anumiti factori ambientali, cu care organismul nostru fie nu este obisnuit indejuns, fie la care nu se poate adapta cu usurinta, din cauza efectelor, pe termen lung, neplacute si nocive, pe care acestia le pot produce.

Mai exact, explicatia stiintifica pe care ne-o ofera Academia Americana de Medicina Ambientala (The American Academy of Environmental Medicine) pentru a descrie alergiile ar fi aceea ca „afectiunile declansate de mediu sunt efectele negative care rezulta atunci cand interactiunile homeodinamice din functiile biologice sunt distruse de factorii de stres interni sau externi. Acestia pot varia de la expuneri severe acute la un singur factor, pana la expuneri minore la mai multi factori, de-a lungul timpului. Disfunctia care rezulta depinde de structura genetica a pacientului, modul de hranire si sanatatea lui in general, factorii de stres, gradul de expunere la acestia si efectele a sapte principii fundamentale biologice: individualitatea biochimica, sensibilitatea individuala, greutatea totala, nivelul de adaptare, reactiile bipolare, posibilitatea de raspandire si capacitatea de schimbare”.

Persoanele care au o mai mare sensibilitate la acesti factori ambientali, sufera mult mai des de alergii, decat cei care au o imunitate mai mare. Persoanele sensibile la acesti alergeni sufera, conform expertilor, de „sindromul secolului XX” sau de „alergie universala”, intrucat ei pot deveni sensibili la unul sau mai multi din alergeni intalniti in mancare (ex. smantana, alune), produse de uz casnic sau cosmetice sau factori ambientali interni sau externi (praf, mucegai, puf, fum). Stiinta a corelat aparitia acestor alergii si cu anumite procese mentale si psihologice ale persoanelor sensibile, studiile aratand ca cei care sufera de anumite boli psihice sunt mai mult predispusi la alergii decat cei care sunt pe deplin sanatosi pe plan psihic.

Simptomele frecvente ale multora dintre aceste alergii sunt dureri de cap, ameteli, eruptii pe piele, tuse, stranutat, oboseala, ochi iritati, respiratie grea. Ne dam seama ca aceste afectiuni exista daca vedem ca simptomele raman o perioada lunga de timp, fara a le putea corela cu alte cauze sau alte afectiuni de care suferim. Atunci este momentul sa ne intrebam ce putem face pentru a nu mai fi nevoiti sa avem aceste reactii, destul de neplacute pentru starea noastra de sanatate.

Mai bine previi, decat sa tratezi

Fie ca esti supus frecvent unor astfel de afectiuni sau fie ca doar doresti sa te feresti de ele, ei bine, trebuie sa stii ca tratamentele sau solutiile pentru prevenirea si vindecarea alergiilor nu sunt deloc complicate sau costisitoare. Pur si simplu trebuie sa urmezi doar doi pasi esentiali. Primul, in mod evident, ar fi sa determini cauza afectiunilor si sa afli care sunt factorii ambientali care iti pot provoca alergii. Al doilea pas consta in eliminarea cauzelor care pot declansa simptomele sau macar reducerea acestora intr-o masura cat mai mare.

Daca suferi de anumite afectiuni respiratorii sau astm, fii foarte atent cat de curat este aerul in casa ta. Daca se fumeaza, trebuie sa stii ca fumul de tigara poate fi un alergen extrem de nociv, care, in mod clar, duce la manifestarea simptomelor de mai sus. Mai mult de atat, fumul de tigara pe care il inspiri reprezinta, la mai mult din 87% din cazuri, motivul principal pentru declansarea cancerului la plamani. Prin urmare, nu mai fuma si nu mai permite sa se fumeze in incinta casei tale.

Daca fumatul in cazul tau este subiect tabu si totusi suferi de anumite afectiuni respiratorii, alta cauza ar putea fi fumul si substantele pe care le emana soba pe lemne, in cazul in care detii asa ceva in caminul tau. Monoxidul de carbon si azotul care sunt eliminate in procesul de ardere si pe care tu le respiri pot fi cauza, asadar specialistii recomanda sa renunti la soba pe lemne, in favoarea unei sobe electrice.

Uneori insa, unele probleme respiratorii, ametelile, pielea iritata si uscata, ochii iritati, eruptiile pe piele sunt reactii ale organismului asociate cu substantele pe care le inhalam intr-o casa nou construita, in care ne-am mutat recent, intrucat, spun expertii, materialele de constructii si inclusiv vopseaua emana anumiti alergeni si substante toxice. In aceste cazuri, se recomanda sa nu tinem materialele de constructii in casa, pe cat posibil, sa aerisim casa cat mai des si sa mentinem o atmosfera cat mai proaspata, imbogatind-o cu cat mai multe plante de apartament, surse sigure de oxigen.

De asemenea, atunci cand vrem sa avem o casa curata, este indicat sa folosim produse de curatenie speciale, fara substante toxice, de preferat ecologice si sa nu uitam sa utilizam manusile de protectie, pentru a evita contactul acestor produse cu pielea, deoarece, nu in putin cazuri, produsele pentru curatenia casnica s-au facut vinovate pentru declansarea pielii iriate, a starii de ameteala si a ochilor inlacrimati. Si, pe cat posibil, sa evitam produsele care contin substante cancerigene precum azbestul, benzenul si radonul.

In aceeasi idee, in momentul in care curatam casa, trebuie sa tinem cont de faptul ca unii dintre cei mai des intalniti factori alergeni sunt praful, mucegaiul, polenul, igrasia si puful, prin urmare trebuie sa ii eliminam constant pentru a ne putea feri de stranutat, ochi umezi, respiratie intretaiata, anemie, probleme digestive sau atacuri de astm. Totodata, expertii recomanda sa pastram o umiditate nu mai mare de 50% in casa, daca dorim sa ne ferim de mucegai si igrasie si sa aerisim permanent locuinta.

Daca avem dureri de cap, tuse seaca, piele uscata sau sensibila, ameteli, dificultati de concentrare, oboseala, ochi iritati, respiratie grea sau gat iritat, trebuie sa ne intrebam: nu cumva cauza poate fi cladirea sau incaperea in care lucram? Este suficient de spatioasa, curata, ingrijita si aerisita sala de lucru? Sunt curatate frecvent sistemele de aerisiere si ventilatiile? Daca nu, atunci stim care ar fi masurile care se impun. O incapere larga, curata, aerisita, ingrijita, vopsita in culori calde si vesele, poate fi premisa unei zile de munca fara alergii.

Nu suntem feriti insa de aceste afectiuni nici daca stationam in afara casei sau a mediului de lucru. Daca manifestam dureri de cap, ameteli sau tuse, este foarte posibil ca motivul sa rezide si in calitatea aerului din afara casei. Aerul din mediul inconjurator are in mare masura in componenta sa ozon, insa efectul acestuia nu este tocmai benefic, avand in vedere ca ozonul „bun” se gaseste de la 30 de km in sus in atmosfera. Cel pe care il respiram noi poate fi chiar unul extrem de nociv, daca stam sa ne gandim ca poate contine cantitati mari de praf, mizerie, fum, monoxid de carbon si diozid de carbon (din tevile de esapament de la masini), alte chimicale si substante toxice (din fabrici), dixod de sulf, pesticide, ierbicide, ingrasaminte chimice din sol, mercuriu din pesti.

Asadar, daca dorim sa lacrimam, sa tusim si sa stranutam cat mai putin sau deloc, nu ne ramane decat sa ne ferim de toti factorii mentionati mai sus, sa crestem copaci si plante in curte sau in jurul casei pentru a imbunatati cat mai mult calitatea aerului pe care il respiram, sa circulam cat mai putin cu masina sau sa optam pentru masini ecologice, sa facem cat mai des curat in propriile locuinte, sa pastram curatenia in oras si pe strada, sa alegem hainele ecologice si mancarea organica, sa reciclam.  Acestea sunt solutii nu numai pentru a avea grija de mediul inconjurator, dar si pentru a ne proteja pe noi si sanatatea noastra.

Sursa:health.yahoo.com, www.ei-resource.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *