Intarzierea aprobarii PNDR, pentru agricultori
Amanarea depunerii proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va aduce alte pierderi greu de estimat la aceasta ora agricultorilor romani greu incercati si in acest an.
Vorbim de pierderi majore in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti nu au clarificat inca cu oficialii europeni criteriile de acceptare a proiectelor, iar momentul in care vor putea fi accesati banii comunitari continua sa ramana o mare necunoscuta.
„Suntem cu un an intarziere, s-au schimbat ministrii, toate lucrurile au decurs foarte prost. Din pacate, si va repet, stam foarte prost, programul a fost respins de la Bruxelles. Sunt 480 de intrebari la care Ministerul Agriculturii trebuie sa raspunda. Si dupa ceea ce au spus specialistii de la Bruxelles, chiar dupa ce vom raspunde la aceste intrebari, mai repede de sase luni dupa aceste raspunsuri nu vom putea accesa fondurile”, a declarat presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori Agricoli, Adrian Radulescu, citat de Rompres.
Radulescu a precizat ca aprobarea PNDR ar putea veni undeva in martie-aprilie anul viitor, ceea ce inseamna o pierdere extraordinara pentru agricultorii romani.
„Vreau sa va spun ca sunt deja peste 500 de fermieri care au toate proiectele gata si pot depune dosarele pentru fondurile structurale”, a adaugat reprezentantul agricultorilor. Acesta sustine ca cele opt miliarde de euro alocate Romaniei pana in 2013 prin Programul National de Dezvoltare Rurala pot fi utilizate nu numai pentru proiecte de infrastructura rurala ci si in sectorul productiei agricole.
„Daca discutam strict despre productia agricola vor putea fi finantate proiecte de dezvoltare pe productia vegetala, tot ceea ce inseamna mecanizare si dotarea cu masini si utilaje. La productia animala, finantarile vor fi pentru grajduri, ferme noi, dar sunt sprijinite si proiectele pentru prelucrarea produselor agricole si stocarea cerealelor. Oricum, agricultura romaneasca, vizavi de cea europeana este mult inferioara in ceea ce priveste dotarea si mai ales tehnologia de ultima ora si cu aceste programe puteam sa ajungem la un nivel mai ridicat al productiei agricole”, a mai spus Radulescu.
Potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, PNDR ar putea fi aprobat de Comisia Europena la inceputul anului viitor, in ianuarie sau februarie.
„La ora actuala se lucreaza la raspunsurile si observatiile cerute de Comisia Europeana in urma celor 500 de intrebari pe marginea PNDR, din care foarte multe sunt tehnice”, a spus Ciolos. Acesta a precizat ca, in luna decembrie, vor fi trimise aceste raspunsuri si, in urma reactiei Comisiei Europene, se va lua decizia privind momentul in care va fi lansata primirea de proiecte.
Ministerul Agriculturii intentiona ca trei dintre cele 21 de masuri cuprinse in PNDR sa fie lansate in luna octombrie astfel incat beneficiarii sa poata depune proiecte pana la aprobarea efectiva a programului si sosirea banilor europeni. Aceste proiecte urmau sa fie finantate, pana la sosirea banilor europeni, din bugetul de stat. Acest lucru nu a fost posibil pentru ca sunt inca discutii cu expertii europeni pe marginea celor trei masuri si acestea nu pot fi lansate pana nu se fac toate clarificarile de ordin tehnic in privinta lor. Cele trei masuri vizau infrastructura in zonele rurale, modernizarea exploatatiilor agricole si investitii in unitatile de procesare. Aceste masuri beneficiau in urmatorii sapte ani de peste 4,6 miliarde de euro prin PNDR.
Planul National de Dezvoltare Rurala a fost inaintat oficial spre aprobare Comisiei Europene in data de 29 iunie 2007 si a fost declarat admis de Comisia Europeana la finele lunii iulie. Comisia are la dispozitie sase luni pentru aprobarea PNDR.
Agricultura va primi in perioada 2007-2013 aproape 14 miliarde de euro, din care 8,22 miliarde pentru dezvoltare rurala si 5,47 miliarde euro plati directe in agricultura. La aceste sume se mai adauga 20% cofinantarea de la bugetul national. PNDR cuprinde intreaga zona rurala din Romania, adica 87% din teritoriu si 45% din populatie tarii la data de referinta 1 iunie 2005.
Sursa: Cofinantare