Daca incetul cu incetul spatiile verzi au inceput sa dispara din Bucuresti, a venit si randul lacurilor

Lacul Circului, singurul din Capitala cu flori de lotusi egipteni, este sustinut artificial de o pompa, pentru a nu seca. Asta dupa ce construirea unei cladiri de birouri cu o fundatie de 35 de metri adancime a blocat raurile subterane ce il alimentau, avertizeaza specialistii. Dezvoltatorul imobiliar da vina insa pe conditiile meteo.
lacul circului

Lacul Circului ar trebui sa aiba o adancime de 4 metri. Nivelul scazut al apei afecteaza nu doar vegetatia exotica, ci si ratele salbatice.

“In luna februarie am constatat o scadere dramatica a lacului cu unu-doi centimetri pe zi. Din constatarile noastre constructia acelui bloc a stopat izvoarele lacului. Pericolul era de secare a lacului si devenire a unei mlastini”, a declarat Radu Popa, director ALPAB.

Reprezentantii ONG-urilor spun ca au avertizat dezastrul dinainte de inceperea constructiei.

“Lucrarea a fost prezentata in conmisiile de specialitate si noi atunci am precizat ca sigur va fi afectat lacul si panza freatica in mod iremediabil. Am intrebat specialistii, ne-au confirmat acest lucru, nimeni nu ne-a crezut”, a afirmat Dan Trifu.

“Concluzia specialistilor cu care am vorbit noi a fost ca datorita scaderii nivelului panzei freatice din care se alimenta lacul Circului-de-stat a scazut si nivelul lacului circului. Practic, in momentul in care nu a plouat- a fost foarte mare seceta anul trecut, a scazut nivelul panzei freatice”, a declarat telefonic Meda Gaboreanu, reprezentant dezvoltator imobiliar.

Autoritatile au luat decizia alimentarii artificiale a lacului pentru a-l salva. Reprezentantii Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement spun ca in aproximativ o saptamana situatia va reveni la normal.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,172FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente