Mos Craciun ramane fara reni: Numarul lor este in declin

Primul studiu despre situatia renilor si karibu din intreaga lume a adus o veste ingrijoratoare: populatiile lor sunt in declin la nivel global, din Alaska pana in Canada, Groenlanda, Scandinavia si Rusia.
reni
Pentru aceste animale devine din ce in ce mai dificil sa supravietuiasca intr-o lume in care climatul este in schimbare si este alterat de dezvoltarea industriala, spun oamenii de stiinta.

Renii si karibu fac parte din aceeasi specie, Rangifer tarandus. Karibu traiesc in Canada, Alaska si Groenlanda, in timp ce renii in Rusia, Norvegia, Suedia si Finlanda.

In lume sunt recunoscute sapte sub-specii, fiecare fiind un pic diferite din punct de vedere morfologic si comportamental, desi se pot imperechea intre ele, fara probleme. Aceste diferente intre sub-specii dicteaza cum sunt afectate de oameni.

Oamenii de stiinta au fost socati cand au aflat ca 34 dintre cele 58 de turme principale sunt in declin, iar pentru 16 din ele nu au putut strange informatii. Doar 8 turme erau in crestere.

“Schimbarile climatice ii afecteaza foarte mult pe renii si pe karibu migratori”, spune Vors Boyce de la University of Alberta.

Verile mai calde inseamna mai multe insecte, iar insectele ii hartuiesc pe reni, care nu mai pot sa se hraneasca atat de mult pentru a supravietui iernii.

Primaverile sosite mai devreme inseamna ca plantele se ofilesc pana sosesc renii iar iernile mai calde aduc mai multe ploi ce formeaza straturi de gheata pe suprafata pamantului. Renii si karibu nu pot sa sape prin gheata pentru a ajunge la plante si mor de foame.

Cercetatorii sunt ingrijorati ca habitatul lor si climatul se schimba prea repede pentru ca ei sa se poata adapta.

“Daca nu facem ceva, toate cele sapte sub-specii de Rangifer vor avea un viitor negru”, spune Vors.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente