Rovana Plumb a declarat marti, la Bruxelles, ca Dacian Ciolos, comisarul pentru agricultura, si Janez Potočnik, comisarul european pentru protectia mediului, vor vizita Romania, in perioada 13-14 septembrie, prilej pentru a discuta despre solutii privind diminuarea efectelor secetei.
”Vom avea discutii legate de o mai buna aplicare a Strategiei Dunarii, inclusiv abordarea intr-un mod mai pragmatic a Regiunii Deltei Dunarii si, de asemenea, vom discuta si de alte elemente legate de mediu si de agricultura, in special despre seceta, vom puncta din nou si vom vedea ce solutii” sunt pentru diminuarea efectelor secetei din Romania, a precizat ministrul mediului si padurilor, Rovana Plumb, aflata la Bruxelles pentru intalniri cu comisarul pentru Schimbari Climatice, Connie Hedegaard, si cu comisarul pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn.
Rovana Plumb a declarat ca a vorbit deja cu comisarul Dacian Ciolos despre includerea masurilor de combatere a secetei in Fondul Solidaritatea. ”Am dorit si amendarea procedurilor pe Fondul Solidaritatea, ca sa putem sa accesam nu numai pentru inundatii sau incendii, sa accesam si pentru seceta”, a mai spus ministrul mediului si padurilor.
Aceasta problema a fost abordata si in cadrul intalnirii cu comisarul pentru schimbari climatice, Connie Hedegaard. Ministrul Rovana Plumb a sugerat ca ”actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta, ca si efect a schimbarilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate”.
Discutiile dintre cei doi oficiali au vizat si Strategia de Adaptare la Schimbarile Climatice, reinstituirea eligibilitatii Romaniei pentru comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, dar si identificarea de solutii financiare in plan european pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice imediate.
Ministrul Rovana Plumb si-a exprimat inca o data sustinerea pentru aplicarea masurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbarile climatice la nivelul Uniunii Europene si a reiterat faptul ca la nivel national s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbari Climatice pentru perioada 2013-2020. ”Romania considera oportuna includerea masurilor de adaptare in cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020”, a spus Rovana Plumb.