Daciana Sarbu militeaza pentru interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri

Europarlamentarul roman Daciana Sarbu a militat, alaturi de fundatia Vier Pfoten Romania si organizatia Agent Green, pentru interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a noului Parlament European de la Strasbourg, informeaza un comunicat.
animale la circuri
Cele doua organizatii solicita europarlamentarilor romani sa semneze petitia initiata de ele.

“Este timpul sa observam nevoile animalelor salbatice si sa le oferim ceea ce isi doresc: libertatea . Exista tari europene, cum ar fi Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Austria, Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia si Ungaria, care au impus deja interdictii asupra folosirii animalelor salbatice in circuri. In Romania nu exista o astfel de initiativa, dar o luam noi astazi. Am intentia sa transform aceasta initiativa intr-una la nivel european”, a spus Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European.

Animalele salbatice tinute in captivitate sufera tulburari comportamentale grave, deoarece sunt tinute in lanturi, fortate sa faca lucruri pe care nu le-ar face niciodata in natura, batute adesea de dresori , separate de familia lor, cumparate si vandute, mutate dintr-un loc in altul. Practic, animalele sunt tratate ca obiecte de amuzament pentru oameni.

“Faptul ca omul domina planeta nu presupune ca trebuie sa tratam celelalte specii drept sclavi pentru amuzamentul nostru. Animalele salbatice sunt fiinte vii , care au nevoi similare ca oamenii (adapost, hrana, sursa de apa, distractie si libertate). Ele trebuie observate cu responsabilitate in habitatele lor naturale, in rezervatii stiintifice, parcuri naturale si nationale. Tocmai de aceea in tarile civilizate a luat nastere si se dezvolta rapid o noua forma de turism, ecoturismul”, a spus Gabriel Paun, coordonator campaniei Agent Green.

Ursul, leul, elefantul, hipopotamul, girafa, rinocerul, tigrul, leul de mare sunt speciile salbatice cel mai des exploatate in circuri, in conditii inacceptabile, in totala contradictie cu necesitatile animalelor. De obicei, o cusca de circ pentru ursi are 12 mp, iar una pentru elefanti, 100 mp. Cercetatorii spun ca habitatul natural pentru astfel de mamifere mari este de obicei de 600 kmp pentru elefant si de pana la 1.000 kmp pentru urs. Chiar si animalele salbatice nascute in captivitate au nevoi similare cu cele ale rudelor din salbaticie. Acestea nu se pot adapta la viata in captivitate. Cel mai vast habitat natural din Europa, nefragmentat de infrastructura si alte activitati antropogene, este Peisajul Forestier Intact din muntii Retezat Godeanu Tarcu si masoara 1.001 kmp.

In Europa exista inca sute de circuri ambulante. Vier Pfoten a initiat anul trecut o campanie la nivel european pentru interzicerea, la nivelul Uniuni Europene, a folosirii animalelor salbatice la circ.

“Suferinta animalelor salbatice din circuri este inimaginabila. Multi dresori lovesc cu brutalitate animalele salbatice si chiar recunosc acest fapt. Consecintele psihologice sunt handicapuri definitive pentru animalele folosite la circ si pun in pericol vietile dresorilor si ingrijitorilor. Suntem in secolul XXI. Avem la dispozitie mijloace sofisticate de divertisment, incluzand simulari 3D computerizate. Nu mai exista nicio justificare pentru ca animalele salbatice sa sufere in continuare doar pentru amuzamentul oamenilor”, a incheiat Veronica Tulpan, coordonator programe nationale, Vier Pfoten Romania.

Vier Pfoten Romania si Agent Green cer Guvernului Romaniei si Parlamentului European sa interzica folosirea tuturor speciilor de animale salbatice in circuri.

Sursa: Mediafax

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente