Dalai Lama – „schimbarile climatice necesita actiune la nivel global”

2420.jpgDalai Lama, liderul spiritual budist exilat al Tibetului, s-a implicat in dezbaterea despre schimbarile climatice, cerand guvernelor sa ia masuri hotarate si sa puna interesele planetei inaintea celor interne.

Guvernul australian se lupta pentru a reusi aprobarea politicii cheie in domeniul schimbarilor climatice. Saptamana aceasta,  inaintea discutiilor ce urmeaza a fi purtate la summit-ul ONU din Copenhaga intre 7-18 decembrie, Senatul a dat cu greu unda verde unui plan de tranzactionare a emisiilor de carbon.

Aflat in Sidney pentru o serie de discutii , Dalai Lama a indemnat la actiune individuala si colectiva pentru a contracara efectele schimbarilor climatice. „Personal, nu folosesc niciodata cada pentru a face baie, numai dusul. De fiecare data cand ies din camera, sting lumina.”, a spus Dalai Lama la o conferinta de presa. „Grija fata de mediu.. a devenit parte din viata mea. Fiecare dintre noi ar trebui sa faca din grija fata de mediu una dintre preocuparile cotidiene.”

Unii politicieni australieni, sceptici in privinta cauzelor schimbarilor climatice, vor sustine planul de tranzactionare propus de Guvern. Daca ar fi respins pentru a doua oara intr-o saptamana, ar permite premierului Kevin Rudd sa convoace alegeri anticipate in 2010 pe tema schimbarilor climei.

Nu doar australienii au retineri.  Si alte tari, de exemplu Statele Unite ale Americii,  incearca sa ajunga la un consens  inainte de summit-ul de la Copenhaga.

Dalai Lama a cerut guvernelor sa actioneze in interesul planetei in ceea ce priveste schimbarile ce au loc la nivel de clima.
„Prioritatea unui guvern ales o constituie, in cele mai multe cazuri, interesul national, al economiei nationale, iar cel al planetei este secundar.”.  „Acest lucru, cred eu, trebuie sa se schimbe. Prioritar ar trebui sa fie interesul planetei. In unele cazuri, pentru a proteja planeta, sunt necesare sacrificii la nivel national.”

Surse:
Reuters ; Enn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *