Margarina si maioneza ar preveni bolile de inima. Cel putin asa afirma producatorii. Medicii ii contrazic insa si ne atentioneaza ca margarina ne poate creste colesterolul.
Mai bine mai putin unt decat margarina, spun medicii nutritionisti. Desi producatorii sustin ca metoda de fabricare a margarinei s-a imbunatatit, doctorii devin cam sceptici atunci cand vine vorba de consumul de margarina.
„Mai bine mai putin unt (pentru ca are grasimi), decat margarina. Untul este un produs pe care il mancam de zeci de ani si, iata, am supravietuit foarte bine cu el”, spune dr. Cristian Sever Oana, medic primar medicina de familie.
Producatorii: margarina si maioneza previn bolile de inima
Producatorii de margarina si maioneza sustin ca produsele lor sunt aliati de incredere in lupta impotriva bolilor de inima.
„Dieta joaca un rol esential in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Astfel, pentru a preveni aceste boli, trebuie redus consumul grasimilor saturate si trans – cum sunt untul, branzeturile si laptele grase, carnea grasa sau produsele prajite in grasimi animale. In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu continut scazut de grasimi saturate, dar bogate in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate. Este vorba despre produse precum uleiurile vegetale de floarea-soarelui, soia, rapita, masline, produsele obtinute din acestea, margarinele tartinabile superioare, maionezele de calitate, fructele, legumele si pestele gras”, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.
Margarina creste colesterolul, atentioneaza specialistii
Medicii ii contrazic insa. Specialistii ne asigura ca margarina nu previne bolile de inima. „Margarina nu ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Acest lucru il pot face uleiurile vegetale, cel de masline. Sa luam exemplul celor care adopta dieta mediteraneana (cu legume si fructe proaspete, peste, ulei de masline, vin rosu) si traiesc linistiti pana la 90 de ani”, afirma medicul Cristian Sever Oana.
De aceeasi parere sunt si biologii nutritionisti, care, in plus, ne atrag atentia ca margarina creste colesterolul.
„Este de preferat o cantitata redusa de unt decat margarina. Chiar daca are in compozitie grasimi, untul este un produs natural, si, atunci este mai bun decat margarina, care este artificiala si nu e foarte sanatoasa. Mai mult de atat, consumul de margarina duce la o exacerbare a cantitatii de colesterol din organism”, atentioneaza biologul Livia Nena.
Sursa: Realitatea