Danone a descoperit aflatoxina in laptele livrat de unul din furnizorii sai

Danone a descoperit aflatoxina in laptele livrat de unul din furnizorii sai
Danone a descoperit aflatoxina in laptele livrat de unul din furnizorii sai

Lista produselor retrase de pe piata de Danone cuprinde produse din gama iaurturilor Activia si Natural si smintina Casa Buna. Reprezentantii Danone spun ca sint contaminate doar anumite loturi de produse, identificabile dupa termenul de expirare.

Danone retrage de pe piata produse posibil contaminate si a blocat 75 de tone in depozite
Danone Romania retrage preventiv de pe piata unele produse care ar putea sa contina urme de lapte contaminat si blocheaza in depozitul sau alte 75 de tone de lactate, dupa ce a descoperit aflatoxina in laptele livrat de unul din furnizorii sai, a anuntat luni producatorul.
„Dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care era peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectiva si, pentru siguranta consumatorilor, a decis sa blocheze in depozitul sau 75 tone de produse si sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut sa contina urme de lapte contaminat de la acea ferma. Procesul de retragere se desfasoara foarte rapid si facem toate eforturile sa fie finalizat pana la finalul zilei”, se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax
Dupa alerta nationala referitoare la aflatoxina, Danone Romania a decis mai multe masuri suplimentare si voluntare de autocontrol fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina.
„Niciun lapte pentru care exista suspiciunea unui continut de aflatoxina peste norme nu este acceptat in fabrica”, precizeaza compania.
[B]Lista produselor retrase de pe piata de Danone conform ZF.ro
Potrivit calculelor Ziarul Financiar, la o greutate medie de 200 de grame, Danone retrage de pe piata 300.000 de cutii de iaurt. Cantitatea retrasa reprezinta mai putin de 1% din productia lunara, au spus reprezentantii Danone.
Reprezentanti ai lanturilor de supermarketuri afirma ca grupul francez a solicitat de ieri retragerea de la comercializare a unor loturi de produse din gamele Activia, smantana Casa Buna si Nutriday.
Reprezentantii Danone nu furnizeaza insa numele brandurilor, dar precizeaza ca este vorba doar despre anumite loturi de produse, principalul element de identificare al acestor loturi fiind data de expirare, iar procesul de retragere nu afecteaza in niciun caz intregul brand. De exemplu, compania spune ca retrage de pe piata iaurtul cu musli de 125 de grame care expira in data de 12 aprilie 2013, dar aceleasi produse cu alta data de expirare sunt in continuare pe rafturi.
Manastireanu a declarat, joi, ca laptele care se afla pe piata este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxina peste limitele admise, care a fost sechestrata si va fi distrusa, reprezinta aproximativ 0,2 la suta din productia zilnica de 20.000 de tone a Romaniei.
 Lapte cu aflatoxina peste limita admisa a fost depistat la trei ferme, doua centre de colectare si doua centre de procesare, in urma controalelor demarate la nivelul tuturor unitatilor, de la cele de productie la cele de procesare.
Potrivit reprezentantilor ANSVSA, la acel moment, fusesera verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unitati, rezultatul final al anchetei urmand sa fie anuntat spre sfarsitul saptamanii viitoare.
Ancheta a fost demarata dupa ce, in 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxina in produsul crud la o ferma.
 Un numar de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din productia unor ferme, a fost suspendata in urma controalelor privind nivelul de aflatoxina, a informat duminica ANSVSA.
Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente