Padurea dispare sub topoarele hotilor, in timp ce autoritatile „executa activitati” trecute pe hartie. Exista zone intregi din judetul Cluj in care se poate constata fara niciun fel de greutate ca „se fura ca in codru”. Paduri defrisate
Care sunt masurile pe care autoritatile centrale si cele locale le-au gandit pentru stoparea acestui flagel? „Monitorul de Cluj” a descoperit un document guvernamental care demonstreaza fara echivoc ca, de fapt, nu exista o politica coerenta pentru restabilirea ordinii in padurile patriei.
Raportul Curtii de Conturi privind administrarea padurilor de stat in perioada 2010-2013 scoate la iveala un adevarat dezastru ecologic in padurile romanesti. Potrivit acestui raport, fondul forestier al Romaniei s-a redus de la peste 38 % inainte de 1989, la 27,33% din suprafata tarii in prezent. Surse din cadrul ministerului Padurilor afirma ca, prin publicarea acestor cifre, oficialii romani vor sa dea bine in ochii UE, luand in calcul si locuri in care nu exista padure, doar vegetatie forestiera, adica puieti de cativa centimetri inaltime. Incepand cu 1991, padurile au fost retrocedate numai pentru a fi taiate, de pe teritoriul tarii noastre disparand circa trei milioane de hectare. Specialistii afirma ca pana in anul 2005, s-au taiat peste 20 de milioane de metri cubi de lemn.
Cum reactioneaza autoratile clujene?
Dupa jaful din padurea de la Marisel, unde au fost taiati ilegal peste 15.000 de arbori si dupa arestarea sefului Directiei Silvice Cluj, Traian Maris, pentru a trece cu vederea ilegalitatile comise, fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu si prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan, au organizat campanii de impadurire la Marisel, respectiv la Viisoara. Acestea se intamplau in urma cu un an si jumatate.
In urma sesizarilor facute de localnici, senatorul independent Valer Marian, originar din judetul Cluj, a depus in data de 17 martie a acestui an, in Senatul Romaniei, Intrebarea cu titlul: „Defrisarea ilegala a padurii comunale din Saliste judetul Cluj” prin care cerea sa i se comunice daca autoritatile in drept au efectuat actiuni de control in zona in ultimii doi ani si daca s-au luat masuri pentru stoparea jafului, recuperarea prejudiciului si pentru pedepsirea vinovatilor. Atat Ministerul Afacerilor Interne, cat si Departamentul pentru Ape Paduri si Piscicultura au raspuns ca au derulat zeci de controale si verificari amanuntite, soldate cu amenzi nesemnificative (56 de actiuni de control, trei infractiuni silvice, 21 contraventii silvice vezi documentele atasate).
Autoritatile „executa actiuni”
„Precizam ca au fost elaborate planuri subsecvente pentru prevenirea si combaterea delictelor silvice de pe raza unor unitatie administrativ-teritoriale (respectiv comunele Ciurila, Petrestii de Jos si Turenii din judetul Cluj), in baza carorare au fost desfasurate actiuni la care au participat reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniul silvic, ocazie cu care au fost aplicate 13 sanctiuni contraventionale in valoare de 28.000 de lei si a fost confiscata cantitatea de 12,5 m cubi materriale lemnos, in valoare de 1.350 de lei”.
Impresionat, nu? Fara condamnari penale, fara interventii in forta ale autoritatilor.