Circula tot felul de mituri despre sunatoare si beneficiile acesteia. Putini stiu ca aceasta planta are si capacitatea de a reduce stresul, fiind considerata un remediu natural foarte efficient, folosit din timpuri stravechi si pentru calmarea starilor stresante. In plus, pe langa eliminarea tensiunii nervoase si atenuarea starilor depresive moderate, sunatoarea este buna si ca adjuvant in tratarea afectiunilor hepatice si biliare, in afectiuni ale cavitatii bucale sau in tratamentul local al arsurilor. De asemenea, aceeasi eficienta o are sunatoarea si in tratamentul sindromului premenstrual, dar si al tulburarilor de somn.
Retete pe baza de sunatoare: Sunatoarea poate fi consumata sub forma de ceai, tinctura, macerat in ulei, capsule si cataplasme. Pentru prepararea infuziei ai nevoie de o lingurita de planta maruntita, peste care se adauga 200 ml de apa fiarta. Ceaiul se acopera si se lasa 15-20 de minute la infuzat, dupa care se strecoara si se bea neindulcit. Se recomanda consumul a doua-trei cani de ceai pe zi.
Maceratul in ulei se prepara din 20 de grame sunatoare bine maruntita, care se umezesc cu 20 ml de alcool (peste 70%) si se lasa timp de 12 ore, dupa care se adauga 200 ml ulei de floarea soarelui. Amestecul se tine pe baia de abur trei ore, timp in care se amesteca din cand in cand. Apoi, compozitia se lasa la macerat timp de doua-trei zile, dupa care se filtreaza si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare.
Leac pentru arsuri. Se prepara cataplasme cu infuzie preparata din 30 de grame de planta la un litru de apa clocotita. Amestecul se tine acoperit timp de 20 de minute, dupa care se strecoara si se aplica comprese pe zonele afectate.
De retinut! Inainte de a incepe o cura cu sunatoare se recomanda a se afla si parerea unui medic, pentru a exclude posibilitatea de a intereactiona cu alte medicamente.