Cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii, sarbatorita miercuri, 29 iunie, organizatia pentru protectia mediului WWF a lansat o platforma interactiva dedicata fluviului european.
Danube+, platforma dedicata Dunarii
Danube+ a fost creata la initiativa WWF si Coca-Cola Company Europe Group si este sustinuta de Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii (ICPDR).
„Vrem sa tinem publicul informat despre valorile naturale si amenintarile asupra Dunarii, precum si despre importanta protejarii ei”, a declarat Andreas Beckmann, directorul Programului WWF Dunare-Carpati.
„Website-ul Danube+ ne ajuta sa exploram raul navigand printr-o harta satelitara, care are trei tipuri de obiecte: valori naturale, probleme de mediu si actiuni pentru o Dunare sanatoasa. Platforma ofera publicului si altor organizatii sansa de a impartasi informatiile despre mediu. Speram ca vom avea aici cea mai mare comunitate dunareana”, a mai spus Beckmann.
In plus, puteti afla informatii pe care poate nu le stiati despre Dunare, dar si cum puteti ajuta la protejarea ei.
Stiati ca…
Delta Dunarii este cea mai mare delta a unui rau european, dupa Volga
5.000 de specii de animale traiesc de-a lungul fluviului Dunarea
Dunarea are 2.857km lungime
Tisa este cel mai mare afluent al Dunarii
100 de specii de pesti traiesc in Dunarea
Anul acesta, Ziua Dunarii va primi mai multa atentie, intrucat coincide cu adoptarea Strategiei europene a Dunarii. Acest set de politici si initiative UE va afecta vietile a peste 100 de milioane de europeni care traiesc in zona Dunarii si in vecinatatea ei. Unul dintre principalele obiective ale strategiei este asigurarea unei calitati inalte a apei.
Evenimentele Zilei Dunarii sunt coordonate de Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), alaturi de guvernele locale, de asociatiile non-guvernamentale si de institutiile de invatamant. Cu o audienta de 81 de milioane de oameni din 14 tari, a devenit cel mai mare festival al unui rau din intreaga lume.
Organizatia WWF Romania organizeaza cu aceasta ocazie o expeditie in lunca Dunarii, impreuna cu expertii bulgari, pentru a verifica starea fluviului si pentru a numara pasarile. Rezultatele vor fi facute publice marti, 4 iulie.
In ultimul secol, Dunarea, impreuna cu flora si fauna sa, au suferit pierderi considerabile. In prezent, bazinul mai are doar 20% din fostele sale lunci, potrivit Administratiei Rezervatiei Bioseferei Delta Dunarii, din care numai jumatate este in stare naturala sau apropiata de starea naturala. Luncile care au ramas, impreuna cu mii de lacuri si iazuri, formeaza inca o retea esentiala de zone de hranire, refugiu si cuibarire pentru pesti si pasari, inclusiv pentru specii serios amenintate cum ar fi barza neagra, vulturul codalb, pelicanul cret si sturionii de Dunare. Zonele umede actioneaza deasemeni ca veritabili „rinichi” ai bazinului, curatindu-l de poluatorii daunatori.
Problemele de mediu ale bazinului dunarean pot fi rezolvate numai printr-un angajament colectiv si un efort comun al tarilor riverane. In semn de recunoastere al acestui fapt, in 1994 a fost semnata la Sofia, in Bulgaria, Conventia pentru Protectia Fluviului Dunarii.