Dealul radioactiv, care s-a surpat ieri, a fost dezafectat mai mult pe hartie

Prabusirea dealului radioactiv dezgroapa esecul programului de dezafectare a zonei Ciudanovita. Localnicii sunt blocati de 24 de ore, iar singura cale de acces, ca sa isi procure alimentele, este un drum impracticabil. Surparea dealului radioactiv dezgroapa inca o data mantuiala cu care se fac lucrarile din banul public.deal radioactiv

Programele de dezafectare sunt facute “de forma” si creeaza chiar mai multe probleme, inloc sa ofere solutii. Autoritatile locale sunt vizibil iritate. “Daca cei de la Comisia Nationala a Uraniului nu taiau grinzile de sustinere cand au dezafectat zona, nu se ajungea in situatia asta. Eu intreb de ce s-au taiat traversele?”, spune Adrian Botos, primarul localitatii. “Am facut licitatie, ca sa putem incepe lucrarile. Nu inteleg care este problema, plus ca nu doar aici au fost alunecari de teren”, precizeaza Dorin Constantin Adam, reprezentantul CNU.

Parerea administratiei este sustinuta, insa si de specialisti. “Lucrarile respective au fost facute de mantuiala. Au turnat beton peste minereu. Iarna acesta ingheata si se crapa. Era de asteptat ca peretele sa cedeze”, spune Mircea Golosie, presedintele Hoby Club Jules Verne, un ONG care a studiat zona radioactiva Ciudanovita.

Autoritatile se cearta, iar localnicii raman blocati
Locuitorii din Ciudanovita sunt blocati in comuna de mai bine de 24 de ore si vor ramane asa pana maine. In comuna nu pot ajunge nici macar masinile pentru paine. Firma care deblocheaza drumul, de abia astazi si-a dus in zona utilajele, iar de maine incepe sa degajeze drumul si sa inlature bucatile de pamant radioactiv din zona. Reprezentantii primariei sunt suparati ca de ani de zile nimeni nu face nimic concret pentru localnici, iar zona inca polueaza. “E bine ca oamenii sa evite zona, pentru ca acolo radiatiile sunt foarte puternice, depasesc de peste zece ori limitele admise”, Mircea Golosie, presedintele Hobby Club Jules Verne.

Dezafectare superficiala
In urma cu trei ani, Compania Nationala a Uraniului a inceput lucrarile de ecologizare a zonei si, printre alte lucrari, a taiat cateva grinzi de fier din zona unde se aflau buncarele de depozitare a uraniului. De aici, uraniul era incarcat in vagoane si apoi transportat in URSS. “Dezafectarea zonei trebuie facuta pana in 2012, iar banii pe care ii mai avem insumeaza 66.000 de lei. Cu acesti bani, vom elibera drumul blocat”, spune Dorin Constantin Adam, de la CNU. Situatia dezastruoasa, produsa de surparea zidului a iscat o serie de divergente dintre cei de la primaria din Ciudanovita si reprezentantii CNU.

Zid fara proprietar
Cearta a plecat de la faptul ca cei de la CNU au afirmat la un moment dat ca zidul de sprijin nu este in proprietatea lor, ci a celor de la Drumurile Judetene. In urmatoare secunda, reprezentantii primariei au luat foc. “Trebuie sa vedem care este solutia si nu sa aruncam vina dintr-o parte intr-alta”, a spus primarul Adrian Botos. Eliberarea drumului este una dintre problemele de la fata locului, dar dealul care a impins zidul de sustinere trebuie sa fie oprit sa alunece la fiecare ploaie seriosa. “Trebuie sa se tina cont si de faptul ca aici trebuie sa se faca lucrari la un zid de sprijin. La fiecare ploaie seriosa, ne vom confrunta cu aceleasi probleme”, spune Adrian Botos.

Acuzele aduse catre cei de la Compania Nationala a Uraniului (CNU) sunt legate de faptul ca ecologizarea zonei nu s-a facut cum trebuie si ca au taiat, in urma cu aproape doi ani, travesele care sustineau zidul. “Noi am anuntat situatia de multa vreme si trebuia sa se ia o masura. Au fost luate peste 20 de grinzi si era normal ca dealul sa vina peste drum. Plus ca toata apa s-a infiltrat in acest deal. Daca treceai cu masina la un metru si ceva tasnea apa din acea zona si nimeni nu este de vina”, spune Viorel Petrisor, viceprimarul comunei Ciudanovita. Replica reprezentantului CNU la fata locului, Dorin Constatin Adam, catre viceprimar a lipsit cu desavarsire.

In urma cu 24 de ore
In urma codului galben de ploi abundente, drumul dintre Ciudanovita si Oravita a fost blocat din cauza unui zid de sustinere si a unei constructii de beton, dar si din cauza faptului ca dealul radioactiv s-a surpat.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,210FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente