DECALOGUL ZONELOR PROTEJATE este un document initiat in cadrul proiectului „CONSTITUTIA ZONELOR PROTEJATE”, derulat de APCAPBC si PETROM si gazduit de STUFSTOCK 6. DECALOGUL ZONELOR PROTEJATE vizeaza publicul (turisti si comunitati locale) aflat in arii naturale asupra carora s-a instituit, prin lege, regimul de ocrotire.
DECALOGUL ZONELOR PROTEJATE exprima imperative pentru un comportament responsabil la nivel individual si de grup. Prin respectarea celor 10 „porunci” ale sale, putem preveni pacatele impotriva naturii si putem asigura „salvarea” mediului inconjurator si a comunitatilor. DECALOGUL ZONELOR PROTEJATE este o „Biblie” a turistului, neutra ideologic, dar angajanta din punct de vedere moral.
10 reguli fundamentale de comportament in ariile naturale protejate
1. Sa nu murdaresti. Nu abandona iresponsabil resturile alimentare si ne-alimentare (pet-uri, pungi, hartii, pachete si mucuri de tigari etc.)! Nu transporta si nu depozita aleatoriu deseurile! Foloseste exclusiv cosurile si containerele de gunoi, respectiv locurile special amenajate de depozitare a deseurilor! Sau ia-ti gunoiul cu tine!
2. Sa nu ucizi. Sunt oprite braconajul (practicarea ilegala a vanatului sau a pescuitului), ruperea plantelor, taierea sau scrijelirea copacilor!
3. Sa nu distrugi. Nu sunt ingaduite furtul sau vandalizarea panourilor informative, stalpilor indicatori, marcajelor de pe copaci, cosurilor de gunoi!
4. Sa nu calci sub roti. Este interzisa prezenta cu ATV-uri, motociclete, masini de teren sau alte mijloace de transport! Acestea reprezinta surse de poluare, afecteaza flora, fauna, drumurile si apele.
5. Sa nu dai foc. Nu este permisa aprinderea aleatorie a focului si nici taierea copacilor in acest scop!
6. Sa nu tulburi linistea. Nu sunt ingaduite zgomotele puternice (tipete, motoare ambalate, muzica tare)!
7. Respecta zona in care esti. Pune cortul doar in spatiile special amenajate sau foloseste refugiile turistice, fa focul in vetre amenajate!
8. Respecta-ti semenii. Nu deranja, nu fi violent, nu intra in conflict cu alti turisti!
9. Sa nu risti. Informeaza-te despre trasee si starea vremii, echipeaza-te corespunzator, urmeaza marcajele si indicatiile, nu te aventura in afara traseelor marcate!
10. Implica-te. Fa lucruri simple care-ti stau in putinta: : afla ce drepturi si obligatii ai, curata dupa tine, sfatuieste-i pe cei care nu respecta regulamentele, anunta administratia sau alte institutii despre probleme, trimite informatii/sugestii/comentarii utile, participa la actiuni de voluntariat!