Proiectul de construire a centurii a fost dat ieri ca exemplu de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) pentru situatiile in care se ocolesc prevederile legale privind defrisarile. Potrivit unui comunicat al ANPM, este vorba de 31,5 hectare de padure la care s-au inceput defrisarile fara obtinerea unui aviz special in acest scop.
Reprezentantii ANPM au explicat cum Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) – Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj a obtinut in 2005 acordul de mediu pentru realizarea variantei ocolitoare. Actul stipula, insa, ca titularul trebuie sa obtina toate acordurile si avizele legale necesare pentru scoaterile definitive din fondul forestier.
Lucrarile au inceput in 2006, dar compania a solicitat avizul de defrisare abia luna trecuta. Cand inspectorii de la mediu au venit sa verifice amplasamentul, au constatat ca se executasera deja lucrari de defrisare intre kilometrii 7 si 8,65, fara sa existe vreun act in acest sens. Prin urmare, ANPM a sesizat Garda de Mediu, care va cerceta cauza si va sanctiona eventualii vinovati.
Gelu Cecan, seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, considera ca a fost vorba de o lipsa de informare. „Trebuia obtinut acest acord de defrisare inca din 2005, dar nu s-a stiut, atunci s-a considerat ca acordul de mediu este suficient. Am anuntat compania in legatura cu aceasta problema si, pana la rezolvarea situatiei, vom lucra in zonele unde nu este necesara vreo defrisare”, a declarat Cecan. |
Centura de ocolire Cluj-Napoca Est reprezinta unul dintre cele mai scumpe proiecte finantate de Ministerul Transporturilor, valoarea celor aproximativ 19 kilometri fiind estimata la aproape 80 de milioane de euro. Proiectul a fost „castigat” de liderul PD Emil Boc in fata unui alt proiect, mai ieftin si fara defrisari, sustinut de presedintele liberal al Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara.
Sursa: Evenimentul Zilei