Defrisarile au scapat de sub control in nordul judetului Harghita

0
405

Se fura ca-n codru in judetul Harghita. O suprafata impadurita de aproape 1.000 de hectare, intre Tulghes si Ditrau, a devenit raiul hotilor de lemne. Parcele intregi dispar peste noapte, cu toate ca zona a fost impanzita de jandarmi.
defrisari
Padure deasa in nordul Harghitei. Dar daca te uiti mai aproape, parcele intregi sunt defrisate. Autoritatile s-au alarmat si stau de veghe de la primele ore ale diminetii.

S-a taiat si se taie pe rupte, zeci de metri cubi de fag si brad zilnic. Toti profita si nimeni nu raspunde de nimic, fiecare aruncand vina in curtea celuilalt.

”Am gasit brazi taiati jos. L-am gasit taiat jos si, decat sa-l fure altii, il trag eu”, a spus Adrian Asavei, proprietar de padure.

”Jandarmeria Harghita a efectuat constant actiune in aceasta zona. In acest an au fost constatate 11 fapte de natura penala la care au fost intocmite actele premergatoare urmaririi penale”, a declarat Adrian Nichifor, prim adjunct IJJ Harghita.

Sunt trimisi in judecata, dar judecatoriile ii condamna in cel mai rau caz cu ”suspendare”, pentru ca, de regula, sunt amendati, iar apoi iertati si de amenzi.

In satul Hagota, cu numai 150 de locuitori, functioneaza la foc continuu peste 20 de gatere in ilegalitate. Padurarii, desi vad la tot pasul busteni nemarcati, lungi de pana la 15 metri si cu diametre intre 40 si 85 de centimetri, refuza sa se implice.

”Avem o problema cu reprezentantii Ocolului Silvic Tulghes si cei de la ITRSV care nu raspund solicitarilor noastre de a participa la actiunile noastre organizate in zona”, spune Adrian Nichifor.

Peste 3.000 de hectare de padure din judetul Harghita au disparut complet in ultimii 18 ani, ca urmare a defrisarilor necontrolate. Specialistii spun ca reimpadurirea zonelor defrisate ilegal in judet va dura peste 100 de ani.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.