Dejectiile umane, transformate in energie electrica

Echipamente destinate epurarii apelor
Dejectiile umane, transformate in energie electrica
Dejectiile umane, transformate in energie electrica

Administratia publica locala din Targu-Jiu a finalizat o investitie de 57 de milioane de lei. Este vorba despre statia de epurare a apelor uzate de pe strada Margaritarului, proiect ce a demarat in anul 2009.

Noua statie va epura apa uzata provenita din municipiul Targu-Jiu pentru a fi deversata in Jiu fara compusi care sa distruga flora si fauna din rau. In momentul de fata, statia de epurare a fost pusa in functiune pentru probe, inginerii urmand sa stabileasca daca aceasta functioneaza la parametrii optimi. „Aceasta statie de epurare a fost proiectata pentru deservirea municipiului Targu-Jiu si a localitatilor adiacente, pentru o populatie de peste 100.000 de locuitori. Rolul acestei statii este de a epura apa uzata, industriala din oras si de a o reda emisarului la anumiti parametrii la care sa nu fie poluanta pentru apa in care se deverseaza. Durata de executie a fost de aproape patru ani, in acest moment este finalizata in proportie de 92%, singura care nu a fost terminata fiind partea peisagistica”, a declarat Ion Popescu, director APAREGIO Gorj.
Energie produsa din namol

Ca si proces tehnologic, namolul care provine din separarea de apa uzata intra in fermentatoare. Acestea au rolul de a-l sedimenta si de a scoate din componenta lui biogazul care se produce. Ulterior, acest biogaz este introdus intr-un gazometru, apoi in statia de co-generare, unde produce energie termica si electrica. Acestea sunt folosite in procesul tehnologic al statiei. Namolul care rezulta in urma fermentarii, dupa ce a fost scos biogazul din el, se neutralizeaza si se reda agriculturii. In acest sens au fost incheiate deja conventii pentru ca namolul sa fie dus pe suprafetele agricole, iar excesul care nu poate fi folosit, la groapa de gunoi.
Proiect realizat din fonduri europene

Statia de epurare de la Targu-Jiu este cea mai moderna din tara. Aceasta a fost realizata pe fonduri europene cu o contributie de 2% a administratiei publice locale.„Este o investitie foarte importanta. Proiectul face parte din unul de amploare pentru sistematizarea retelelor de apa si apa uzata. Are o finantare prin fondul de coeziune in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu, iar valoarea este de peste 570 miliarde de lei vechi”, a precizat Aurel Popescu, viceprimar municipiul Targu-Jiu.
Investitia va fi inaugurata pana in toamna, dupa ce se va realiza si partea peisagistica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *