Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan: Nu localnicii sint vinovati de taierile ilegale de padure

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan: Nu localnicii sint vinovati de taierile ilegale de padure
Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan: Nu localnicii sint vinovati de taierile ilegale de padure

Prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, spune ca reuniunea desfasurata, joi, la Palatul Administrativ, cu aproximativ 20 de primari din localitatile din zonele montane ale judetului, a avut si menirea de a-i linisti pe cetatenii care au devenit victime ale furturilor de masa lemnoasa si de a-i asigura ca persoanele vinovate sint sanctionate sever.

“Nu localnicii din zona de munte sint vinovati de defrisarile ilegale, ci altii, care dau acum socoteala pentru faptele lor in fata legii. Am anuntat ca am gasit solutii ca Directia Silvica sa le puna la dispozitie cetatenilor masa lemnoasa pe care sa Gheorghe-Vuscan-3si-o achizitioneze legal, la un pret accesibil. Existenta de sute de ani a locuitorilor din zona de munte este dependenta de exploatarea masei lemnoase. Le-am sugerat si alte activitati economice pe care le pot dezvolta in asezarile in care traiesc, respectiv mici ferme zootehnice, realizabile cu fonduri europene”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Gheorghe Vuscan.

Seful administratiei judetene a amintit ca la reuniune a participat, in acest scop, directorul APIA Cluj, care le-a prezentat primarilor oportunitatile de finantare europeana a fermelor zootehnice si cu alte profiluri. Un subiect dezbatut in cadrul reuniunii a fost buna gestionare a pasunilor. “Primarii s-au bucurat ca ii consiliem pe probleme de acest gen. Vom organiza reuniuni asemanatoare si pe alte teme”, a spus prefectul Gheorghe Vuscan.

Prezent la reuniune, directorul interimar al Directiei Silvice Cluj, Dorel Oros, a declarat pentru jurnalisti ca in urma verificarilor efectuate in zonele cu taieri ilegale din fondul forestier, contractul de munca a fost desfacut in cazul a sapte padurari, doi de la Ocolul Silvic Turda, doi de la Ocolul Silvic Somesul Rece si trei la cel din Belis. “Mai sint noua padurari audiati de comisia de disciplina, cu propunerea de desfacere a contractului lor de munca. Urmeaza sa fie clarificat si nivelul sanctiunilor celor ce nu sunt gestionari, respectiv sefi de ocoale, care au luat decizii nu tocmai corecte. Cei ce sint mai putin vinovati vor avea sanctiuni administrative, adica reduceri de salarii”, a precizat Dorel Oros.

El a aratat ca, la ora actuala, procesatorii de lemn nu au lemn la gatere, pentru industria mobilei. “Am deblocat, pentru perioada actuala, aprovizionarea populatiei cu lemn de lucru, care se va livra de la depozite, cat si pentru agentii economici. Intr-o saptamana va avea loc o licitatie mare cu masa lemnoasa pentru nevoile economice”, a spus Dorel Oros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *