Delta Dunarii i-a cucerit pe americanii de la „New York Times“: E un peisaj utopic, dar de o frumusete vulnerabila

Delta Dunarii i-a cucerit pe americanii de la „New York Times“: E un peisaj utopic, dar de o frumusete vulnerabila
Delta Dunarii i-a cucerit pe americanii de la „New York Times“: E un peisaj utopic, dar de o frumusete vulnerabila

„Am parasit Delta uimita de peisajul sau utopic, dar ingrijorata, in egala masura, de frumusetea aceasta vulnerabila“, scrie spre finalul reportajului sau Elizabeth Zach, pentru „The New York Times“. Cea care a vizitat Delta Dunarii are origini unguresti, tatal fiind din tara vecina, si in vara lui 2013 a fost in Delta Dunarii. Inainte de vizita, a aflat de Diwaker Singh, omul care a construit un resort in Delta Dunarii si pe care l-a inaugurat in 2005. In acest loc s-a cazat si Zach in 2013, iar acum a publicat in ziarul american povestea acelei vizite.

Autoarea trece prin istoria Romaniei si prin istoria Deltei, cum a devenit rezervatie protejata si cum, in perioada in care era studenta si atrasa de mediul est-european, tara noastra abia isi revenea dupa regimul comunist. Ea a vazut, atat pe apa, cat si pe uscat, din ce e compusa Delta Dunarii, ce e fascinant pentru turisti, diversele specii de pasari din zona si cat de bogata e flora. Totusi, in ciuda frumusetilor naturale, ea a observat ca acest loc nu este pe cat de protejat ar trebui.

Prin intermediul unui cuplu de francezi a contactat-o pe Iuliana Stanescu, un ghid din zona. Aceasta i-a explicat care sunt marile probleme in Delta Dunarii si ce stirbeste din farmecul regiunii. „Autoritatile nu se asigura ca legile sunt respectate pentru a intretine acest loc si nu implementeaza un program amplu de dezvoltare“, a povestit Stanescu. O lege este in curs de elaborare pentru o mai buna protejare a zonei, a faunei si florei, cu atentie mai mare asupra speciilor de pesti.

Actuala generatie de romani iubeste natura si vrea s-o conserve. Cred ca odata ce economia se va imbunatati, Delta va reveni la adevarata sa glorie. Diwaker Singh

Zach a vorbit si cu Singh, acum mutat la Londra, lasand in Delta locul pe care l-a construit. „Romania este splendida prin bogatiile pe care le are si care pot fi exploatate prin turism. Totusi, tara nu prea e in vederile operatorilor de turism din cauza lipsei de promovare adecvata, sustinuta si tintita pe anumite tipuri de public“, i-a raspuns acesta. Singh a mai afirmat ca Delta Dunarii isi revine cu greu dupa planurile de exploatare derulate de Nicolae Ceausescu.

Reportajul integral realizat de Elizabeth Zach, impreuna cu mai multe fotografii din Delta Dunarii, este disponibil pe site-ul NYTimes

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente