DELTA DUNARII-Un paradis in degradare

0
466

Inca de cum patrunzi in acest univers minunat ramai placut impresionat de frumusetea peisagistica. Insa, dincolo de Delta Dunarii prezentata in albume foto menite sa atraga turistii se ascund mormane de gunoi, saracie si degradare.
peisaje delta dunarii
Orasul Tulcea – poarta catre Delta – impresioneaza la inceput prin ambarcatiunile ce afiseaza bannere educative: „Apa trece, gunoaiele raman!”,  „Dunarea  izvoraste de la nemti, deci e invatata cu disciplina. Pescuieste nemteste! „Avem o ambitie: braconierii pe cale de disparitie!”. Toate acestea, precum si Administratia  Rezervatiei Biosferei Delta  Dunarii ce vegheaza din port  fac turistului,  care nu stie ce se ascunde dincolo de formalitati,  o impresie buna.

Primii care te trezesc la realitate sunt vecinii de ambarcatiune.Cu toate ca au vazut la intrarea pe vapor ca:„Apa trece, gunoaiele raman!”  ei stiu de acasa ca orice deseu se arunca in … Dunare.

In ceea ce priveste Delta turistica diferenta fata de cea reala e izbitoare.Privita ca si arie protejata Delta apare  in ochii tuturor ca o adevarata oaza a naturii salbatice, locul in care ar trebui sa ne ocupam doar de conservarea speciilor ce o populeaza. Ele ar trebui insa sa constitue apanajul  dezvoltarii socio-economice.  Locuitorii Deltei nu au gasit inca un echilibru intre exploatarea turistica a zonei si pastrarea ei ca Rezervatie Naturala. „Echilibrul s-a transformat aici intr-o mare discrepanta deoarece hotelurile de lux plutitoare contrasteaza izbitor cu barcile simple ale pescarilor din zona.

Asadar dincolo de apusul spectaculos, de bogatia biodiversitatii si de mirificul peisajelor se ascunde o lume pe care in o citesti in ochii tristi ai locuitorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.