Delta – exotica, salbatica si misterioasa

0
300

Exotica, salbatica si misterioasa. Este Delta. Locul unde fluviul si-a facut culcus, in drumul sau spre mare, unde apa si pamantul fac casa buna, iar pelicanii saruta cerul. Un tinut parca din alta lume, care are tot timpul ceva nou de aratat.
delta dunarii
Sarim in barca imediat ce rasare soarele. Vrem sa mergem la Sulina, dar pana acolo avem cale lunga si frumoasa pe canalele Dunarii. Ne facem si traseul. Vom trece pe langa Lacurile Nebunu, Furtuna si Bogdaproste, apoi din satul Crisan, pe bratul Sulina pana la gura de varsare in mare.

Nici nu ne indepartam bine de Tulcea si Delta ni se dezvaluie. Cu stufaris si salcii verzi si mai ales cu pasarile ei superbe. Cand din dreapta, cand din stanga rasar lebede nobile, egrete singuratice sau cormorani si pescarusi galagiosi. Ne intalnim cu oamenii Deltei. Pescarii. Harnici, au plecat la prins peste cu noaptea-n cap.

La un moment dat, intre atata intindere de apa dam si de case ale localnicilor sau pensiuni asezate pe dreapta si stanga canalului. Apoi iar salbaticie.

In departare, un far ne da de veste ca am ajuns in Sulina. Este farul vechi, unul din simbolurile orasului. Farul a fost construit de turci, pe la 1802. Pentru rezistenta, baza este construita din piatra de Malta, praful de piatra si de var cu care este invelit farul au fost aduse din Grecia, iar axul de bronz care sustine turnul a fost comandat tocmai in Anglia. Cand a fost construit farul, marea era foarte aproape de acest loc. In ultimii 140 de ani, Dunarea si marea au depus sedimente, iar tarmul se afla acum la 2,5 km distanta. Acest far a functionat pana in 1984, cand s-a dat in folosinta noul far, iar acum este muzeu.

Nu aceeasi soarta a avut-o Farul Observator, pe malul stang al Dunarii. Construit in 1902, nici acesta nu mai functioneaza de zeci si zeci de ani. Si pentru ca accesul este foarte dificil, turistii se multumesc doar sa il admire de la distanta.

Si ce e mai frumos aici decat sa vezi locul in care Dunarea se saruta cu marea… Admiram intinsul nesfarsit de apa, apoi dam o fuga pe plaja de la Sulina.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.