Primarul orasului Cernavoda, Mariana Mircea, acuza Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) ca a inceput lucrari de ame najare a unui nou depozit de deseuri nucleare radioactive fara sa fi solicitat avizul autoritatilor locale.
Sursa: ARHIVA EVZ
Cu doi ani in urma, majoritatea covarsitoare a locuitorilor orasului se pronuntase impotriva depozitarii deseurilor nucleare in zona. In replica, reprezentantii SNN sustin ca lucrarile au fost avizate, potrivit legii, de Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN), pe baza unui certificat de urbanism din 2001.
„E revoltator sa fii trimis la plimbare”
Potrivit primarului, Corpul de Control al Primariei Cenravoda a fost sesizat de localnici ca in incinta centralei se construieste un nou depozit. „Inspectorii primariei au vrut sa verifice legalitatea lucrarilor, dar li s-a interzis accesul. Reprezentantii centralei au sustinut ca acolo nu se intampla nimic, desi noi vedeam cum camioanele de mare tonaj pline cu piatra si pamant ieseau pe poarta si erau descarcate la Seimeni. Nici nu stiu daca nu cumva erau erau contaminate”, afirma edilul Mariana Mircea.
Primarul sustine ca un director al centralei i-a confirmat neoficial, prin telefon, ca e vorba despre al patrulea modul al Depozitului Intermediar de Combustibil Ars (DICA) si ca lucrarile au fost demarate pe baza unor certificate de urbanism emise de Primaria Cernavoda in urma cu noua ani.
In baza legii privind autorizarea lucrarilor de constructie, autoritatile locale au amendat centrala nucleara cu 100.000 de lei si au cerut oprirea lucrarilor si intrarea in legalitate. „Am incercat sa luam legatura cu oficialii SNN si CNCAN. Ca de fiecare data, ne-am lovit de aceeasi atitudine sfidatoare a celor doua institutii. E revoltator sa stii ca la tine in teritoriu se contruieste ceva care ar putea pune in pericol populatia si sa fii trimis la plimbare”, afirma Mariana Mircea.
„Am vizitat depozitul de combustibil nuclear de sub Marea Baltica, apartinand Suediei, am vazut depozite de deseuri radioactive in Franta. Numai la noi acasa, autoritatea locala e alungata”, adauga primarul, care a solicitat ajutor de la Asociatia Europeana a Municipalitatilor cu Uti litati Nucleare. Reprezentantii asociatiei sunt asteptati la Cernavoda in cursul acestei saptamani.
Nu aveau nevoie de alte avize
La randul lor, oficialii SNN sustin ca lucrarile au fost autorizate de CNCAN, conform Ordonantei 407/2005, care prevede ca „autorizatiile pentru executarea lucrarilor de constructii cu specific nuclear se elibereaza de CNCAN”.
„Autorizatia de constructie data de CNCAN in 2009 pentru extinderea depozitului se bazeaza pe un certificat de urbanism dat de Primaria Cernavoda in 2001, pentru modulele 2 si 3. Nu mai e nevoie de alte avize pentru restul de 21 de module“, sustine directorul general al SNN, Pompiliu Budulan, sfatuindu-ne apoi sa luam legatura cu consilierul sau, Stefan Osvald, specialist in domeniu.
„Potrivit parca Ordonantei 407/2003, nu mai stiu exact, (de fapt, Ordonanta 407/2005 – n.r.), nu mai e nevoie de niciun aviz sau de certificat de urbanism de la primarie”, sustine si Stefan Osvald. Potrivit Ordonantei nr. 407/2005, art. 13, „in situatia in care valabilitatea autorizatiei de constructie a expirat, pentru emiterea unei noi autorizatii de construire in vederea finalizarii lucrarilor ramase de executat, valabilitatea certificatelor de urbanism, precum si a avizelor si acordurilor emise la prima autorizatie se mentin, cu conditia realizarii lucrarilor de constructie, in conformitate cu prevederile autorizatiei initiale”.
Pentru a-si argumenta pozitia, directorul Pompiliu Budulan ne-a pus la dispozitie si un raspuns primit de la CNCAN. „CNCAN nu considera intemeiata dispozitia Primariei Cernavoda de oprire a lucrarilor. Primaria nu are calitatea de a efectua controlul in incinta CNE Cernavoda pentru a verifica dispozitiile de intrerupere a lucrarilor la con structiile specific nucleare”, se arata in documentul respectiv.
REACTIA NUCLEARELECTRICA
Au refuzat plata taxei de poluare
In urma cu doi ani, 86% din cei peste 20.000 de locuitori ai orasului Cernavoda s-au pronuntat, in cadrul a doua dezbateri publice si al unui sondaj organizat de primarie, impotriva depozitarii deseurilor nucleare in zona orasului lor
In octombrie 2008, Consiliul Local Cernavoda a votat, in unanimitate, un proiect de hotarare prin care se introduce o taxa de poluare si risc, in valoare de 70.300.000 de lei pe an. In motivarea hotararii, consilierii locali au invocat faptul ca „centrala nucleara si depozitul de deseuri radioactive sunt obiective unice in Romania, cu potential de risc radiologic si impact asupra mediului inconjurator”.
Se judeca de doi ani
De atunci, Primaria Cernavoda se judeca in instanta cu Societatea Nationala Nuclearelectrica, aceasta refuzand plata taxei.
„Sa nu mai vorbim de faptul ca de 14 ani, de cand functioneaza centrala nucleara, po pulatia orasu lui nu a primit niciodata pastile de iodura de potasiu, asa cum pri mesc toate comunitatile din lume care traiesc langa unitati nucleare. Abia in urma cu doua saptamani, la insistentele noastre, am primit 6.000 de doze care pot fi administrate sub control medical”, afirma primarul Mariana Mircea.
Edilul din Cernavoda se intreaba retoric ce se va intampla cu proiectul depozitului de dese uri mediu si slab radioactive, care urmeaza sa fie construit pana in 2014 la iesirea spre comuna Saligny. „Il vor ascunde in pamant fara ca populatia si administratia locala sa fie intrebate sau sa stie ce pericol le pandeste”, conchide Mariana Mircea.
„Populatia nu a primit pastile de iodura de potasiu, asa cum primesc toate comunitatile din lume care traiesc langa unitati nucleare.“
MARIANA MIRCEA, primarul orasului Cernavoda