Depozitul de deseuri radioactive de la Saligny va fi gata in 2019

Romania are, in prezent, un singur depozit de materiale radioactive.centrala nucleara si depozit

Depozitul definitiv de deseuri slab si mediu radioactive, ce va fi construit in localitatea Saligny, de langa orasul Cernavoda, cel de-al doilea astfel de depozit din tara, va fi gata in 2019, cu cinci ani mai tarziu decat a fost anuntat initial, proiectul fiind estimat la 220 milioane euro.

„Termenul de punere in functiune a depozitului a fost intarziat din doua motive: autorizatia de mediu se obtine foarte greu, lucru pe care la inceput nu l-am luat in consideratie si, in al doilea rand, depinde si de statia de tratare a deseurilor radioactive ce trebuie construita pana in 2017, cand ar urma sa fie puse in functiune reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda”, a declarat presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive (ANDR), Ion Nastasescu, intr-un interviu pentru NewsIn.

Potrivit acestuia, depozitul de la Saligny ar putea fi pus in functiune atunci cand va fi gata prima etapa, adica in 2017, urmand sa fie inchis peste alti 60 de ani, incepand cu anul 2080.

Depozitul va gazdui deseurile slab si mediu active cu timp de viata scurt, generate prin operarea si dezafectarea celor doua unitati CANDU ale centralei de la Cernavoda, dar va deservi si viitoarele reactoare 3 si 4 care urmeaza sa fie construite acolo.

Sursa de finantare pentru constructia acestui depozit este Fondul de management al deseurilor radioactive, infiintat in anul 2007 prin O.G. 11/2003 republicata si detaliat in H.G. 1080/2007, fond in care Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda depune o contributie in valoare de 1,40 euro pentru fiecare MWh produs, respectand astfel principiul „poluatorul plateste”.

Amplasamentul depozitului a fost deja stabilit, existand o autorizatie partiala in acest scop din 2008, iar reprezentantul ANDR spera sa primeasca autorizatia definitiva in 2012.

„Intre timp, am demarat studiul de fezabilitate pentru proiectul acestui depozit, care va fi finalizat in acest an. Studiul de fezabilitate costa circa 2 milioane euro si este realizat de Onet Technologies Grands Projets”, a precizat Ion Nastasescu.

Depozitului Final de Deseuri Slab si Mediu Active (DFDSMA) va avea o capacitate de 113.000 metri cubi si se va intinde pe o suprafata de 67 de hectare, iar cea mai mare parte din aceasta se afla in zona de excludere a centralei nucleare de la Cernavoda (1 km in jurul centralei).

Un alt depozit definitiv, pentru deseuri inalt active, ar urma sa fie construit pana in 2055.

In Romania, in prezent exista un singur depozit de deseuri institutionale, la Baita-Bihor, care functioneaza din 1985. In prezent, acesta este ocupat in proportie de 40% si aici sunt depozitati in fiecare an 15 metri cubi deseuri radioactive de joasa si medie activitate, de viata scurta, produse in activitati de aplicatii industriale, medicale si de cercetare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *