Deputatii europeni cer protejarea albinelor

Apicultura este practicata in Europa de mii de ani si face parte din patrimoniul nostru cultural si agricol. Istoricii spun ca albinele au fost domesticite de egipteni, acestia din urma punand bazele apiculturii. Astazi, agricultura moderna si schimbarile climatice ameninta albinele cu disparitia. Deputatii europeni cer Comisiei Europene sa actioneze urgent pentru salvarea acestora.

„Daca intr-o zi albinele ar disparea, omul nu va mai avea decat cativa ani de trait”, a spus Albert Einstein, citat de presedintele Comisiei pentru Agricultura, Neil Parish. Deputatul conservator a redactat o rezolutie privind situatia din sectorul apicol, in care mentioneaza importanta albinelor pentru productia de alimente pentru consum uman.

Hrana oamenilor depinde de albine

76% din productia de alimente pentru consum uman este dependenta de sectorul apicol, iar 84% din speciile de plante cultivate in Europa depind de polenizare spun oamenii de stiinta. Acestia nu au ajuns inca la un consens in privinta cauzelor care determina disparitia albinelor. Principalii vinovati par insa a fi folosirea pesticidelor in agricultura, transportul albinelor pe distante mari, lipsa diversitatii genetice, schimbarea climatica si campurile magnetice provenind de la telefoanele mobile.

„Trebuie sa investim mai mult in cercetarea albinelor pentru a stabili cauzele disparitiei acestora, astfel incat sa putem lua masuri urgente pentru protejarea acestora si combaterea scaderii drastice a numarului de colonii de albine. Esecul actiunii noastre ar putea avea consecinte catastrofale”, a spus raportorul.

Albinele sunt infometate

Practicarea monoculturilor pe scara larga in agricultura ingreuneaza efortul albinelor de a gasi nectar pentru hrana. Pentru combaterea infometarii albinelor, deputatii europeni propun, in contextul verificarii starii de sanatate a politicii agricole comune, crearea unor zone ecologice in special in regiunile arabile majore. Aceste zone, in care ar creste plante bogate in nectar, vor fi create in partile cel mai dificil de cultivat ale terenurilor.

Sursa: Parlamentul European

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *