Antibioticele din lactate

           

  Antibioticele sunt medicamente care inhiba dezvoltarea anumitor microorganisme si sunt foarte folosite in medicina veterinara, zootehnie si industria alimentara (exista aproximativ 2500 de preparate, care reprezinta 35% din totalul medicamentelor). In zootehnie, de exemplu, prin anii ’60-’70 erau utlizate fara nici un control stiintific, abia dupa 1970 administrarea acestora fiind restransa.

               Folosite in exces, unele antibiotice influenteaza in mod negativ creierul, sangele, ficatul, dau stari alergice (pana la soc anafilactic in unele cazuri) , tulburari ale metabolismului lipidic si glucidic, induc rezistenta unor germeni (rezistenta care va transmisa genetic si generatiilor urmatoare), ataca flora intestinala (favorizand dezvoltarea salmonelelo, ciupercilor si levurilor), tulburari de reproducere etc. Acestea sunt doar cateva motive care ar trebui sa ne convinga sa renuntam la auto-medicatia cu antibiotice (si nu numai), dar si la administrarea lor la animale.

              Unele antibiotice difuzeaza uniform in tesuturile organismului si se elimina rapid, dar exista si altele care au afinitate pentru anumite organe (ficat, rinichi, creier, plamani).Dupa administrarea pe cale orala, antibioticele ajung in sange in aprox. o ora, iar in organe dupa cca 6 ore.

              In cazul animalelor , cercetarile au aratat ca in lapte se elimina de 3-4 ori mai mult antibiotic decat in urina, fiind legat de proteine. In lapte, reziduurile de antibiotice se elimina timp de o saptamana de la ultima administrare (in special tetraciclina si  cloramfenicolul). Prin prezenta unor urme ale acestor substante in sange se ajunge la: distrugerea bacteriilor lactice acidifiante,dezvoltarea unor bacterii ce duc la fermentatii nespecifice, gust si aroma diferite de cele obisnuite, branzeturile fermentate au gust neplacut si o consistenta sfaramicioasa si spongioasa, untul capata dupa cateva zile miros ranced etc.

                Se pare ca laptele cu reziduri de antibiotice provenit de la o singura bovina, poate influenta in mod negativ fermentarea altor 1000 de litri de lapte cu care este amestecat. Din pacate, inca nu s-a descoperit nici o metoda eficienta de eliminare a urmelor de antibiotice din produsele alimentare. Astfel, ele ajung din organismul bovinelor in lapte si produsele lactate, si apoi in corpul uman. Printre efectele cunoscute ale anibioticelor asupra organismului, se numara:

-tulburari de echilibru, hipoacuzie, surditate ireversibila;

-urticarie si edem angio-neurotic (eruptie edematoasa subcutanata);

-dezechilibre digestive;

-afectarea structurii osoase;

-anemie aplastica (care duce la o scadere a numarului de celule rosii si albe, si implicit, la cresterea vulnerabilitatii fata de infectii si tulburari de coagulare);

-la femeile insarcinate determina tulburari in dezvoltarea normala a fatului.

             Prezenta antibioticelor si hormonilor de crestere din produsele alimentare de natura animala, cumulat cu medicatia incorecta a oamenilor, a dus la o sensibilizare a organismului uman (detrminand alergii frecvente) precum si la aparitia unor specii de bacterii rezistente la tratament. Din acest motiv ar trebui ca oamenii sa consume pe cat posibil, mai multe produse organice  mai ales ca acestea sunt din ce in ce mai prezente pe piata alimentara. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *